Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich.Mam problem z moją e46 318I od jakiegos czasu jeżdząc autem słychac głosne piszeczenie w silniku .Kiedy jazda jest po miesicie z prędkosciami do 80 km i na krótkich odcinkach nic nie występuje . Piszczenie nasila sie(włącza) kiedy np jade w trasie ze stął prędkościa lub powyzej 100-120 i wiecej kiedy dodaje gazu piszenie mija ,kiedy puszcze gaz piszczenie nasila się .Kiedy wysprzęgle i dojeżdzam na luzie piszczenie ustaje lub piszczy cicho.Stojac na swiatłach na luzie piszczenia niema ale wystarczy przegazowac i zaczyna piszczeć. Te objawy występuja tylko jak jade na dłuzszych odcinkach trasy ,albo wystarczy szybko przejechac odcinek 20 km stale i puscic gaz i wszystko wraca spowrotem. Moze to coś ze sprzęgłem ? chociaz głownie dzieje sie to jak dodaje gazu i puszczam wtedy piszczy .Moze mial ktos podobne objawy w swoim aucie.Pozdrawiam
Opublikowano

Witam

nie napisałeś nic o pasku klinowym - więc stawiam na niego

włącz jak najwięcej elektryki i wtedy posłuchaj (długie, ogrzewanie szyby, dmuchawa...)

prawdopodobnie będzie do wymiany - maks 15zł

może wystarczy go naciągnąć

pozdrawiam

Opublikowano
Paski wymienione wszystkie wiec napewno nie paski ,ale moze to faktycznie łożyska w skrzyni -będe to sprawdzać oczym poinformuje na forum .Pozrawiam
Opublikowano

czesc

To,ze wymieniles paski nie ma nic do rzeczy!

Wystarczy,ze pasek bedzie nieodpowiedni i piszczy.

Nie mozesz odpiac na chwile paskow/poluzowac/?

pozd4rawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
To piszczenie, które opisujesz to na 100% separator oleju. Walnięta uszczelka i separator bierze lewe powietrze stąd ten pisk. Mogą pojawiać się też falowania wolnych obrotów, ale niekoniecznie. Po wymianie trzeba zmienić mapy w komputerze, albo przejechać ze 100km. Po wymianie może Ci silnik gasnąć na wolnych, ale nie przejmuj się tym, komputer dobierze sobie nowe mapy.
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano
hejka to nie jest separator oleju tylko zawór odpowietrzający skrzynie korbową. Nr części 1.247.133 ale dzieki temu separatorowi o ktorym wspomnial kolega wszedłem na właściwy trop.Napisz jak wymienisz. pozdrowka