Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szerokość felg i et będzie taka sama przy 18 i 19
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Coś mi nie gra w tych danych.

Skoro felga o szerokości 9,5 cala (18 cali średnica) może mieć ET35, to dlaczego felga 8 cali szerokości (18 cali średnica) ma mieć ET40 ?

Skoro jest węższa o 1,5 cala to nam daje 3,81 cm czyli 38,1 mm. Na pół to jakieś 19mm. To by teoretycznie oznaczało, że powinna wejść felga zarówno ET60 jaki ET20.

Chyba, że ja czegoś kompletnie nie rozumiem z tym ET.

Sam chcę właśnie zdjąć 19 cali (trochę mi twardo na Wrocławskich dziurach) ET90 (szerokość 8,5 cala) i myślę, o założeniu 18 cali ET30 o szerokości 8 cali.

Moim zdaniem to powinno podpasować. Czy się mylę ?

• 3 lata później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mi sie mieszcza felgi 19 przy et 30.

Przy zastosowaniu opon 225/35 R19 opona sie miesci w wiekszosci wypadkow.

Ociera lekko na mocnych dobiciach w dół.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Skoro ociera to się nie mieści. ET 30 a felga 8 cali? To wychodzi na zew. 17 mm na takim przodzie w e85 to się w życiu nie zmieści z racji konstrukcji nadkola - zderzaka - krzywizny.

Tył to wejdzie nawet 30 mm dystansu na seryjnej feldze, ale przód to dramat w e85. Kolejna sprawa opona 225/35 na 19" to naleśnik, a więc lepsze rozwiązanie to 235/35 + 265/30 na felgach 8 + 9 przy odpowiednio wysokim ET 40-50 i wszystko wchodzi.