Skocz do zawartości

[328] Jazda na jednomasie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was,

Zastanawiam sie nad wywaleniem dwumasy i włożenie jednomasy ze sprzęgłem w rarcza z tlumikiem drgań.

To znaczy wiem jak to działa, wiem że sa zestawy valeo i wiem jak działa i co daje dwumasa.

Chciałbym się zapytać czy jest ktoś na forum kto jeździ za jednomasie autem z silnikiem M52TUB28 na codzień i może powiedzieć o eksploatacji.

Z doświadczenia nie z teorii.

Opublikowano
z doswiadczenia wlasnego ci nie powiem, ale trzech moich znajomych jezdzi na lekkich kolach jednomasowych, kilka razy tez jezdzilem jako pasazer i z tego miejsca nie ma zadnych roznic miedzy tym a dwumasem. znajomi tez sobie chwala. u siebie tez bede montowal taki zestaw
Opublikowano
  • Autor

No wlasnie z takimi opiniami się spotykam.

Będziesz montował zestaw valeo czy kombinowany od chłopaków z turbo BMW?

Opublikowano
Kombinowany ale sam bede skladal wszystko do kupy, zadnej filozofii w tym nie ma. Jednomas m50- 150zl, tarcza -300zl, docisk-300zl do tego stoczenie i wywazenie kola u otoczaka 280zl i za tysiac zl masz niesmiertelne sprzeglo ;)
Opublikowano
  • Autor

Musze poszukac w mojej okolicy moze ktos przetacza.

Docisk chcesz od m57 tak jak pisza czy od m50.

Opublikowano
docisk zalezy od tego jaka tarcze znajdziesz. jesli znajdziesz oryginal z m30 wtedy docisk m57. jesli tarcza bedzie m30 ale nieoryginalna (sachs, luk etc.) wtedy zakladasz docisk m52b28 bez samoregulatora. co do przetaczania to smialo mozesz wyslac do otoczaka (znajdziesz na allegro) 280zl juz ze wszystkim i przesylka zwrotna
Opublikowano
  • Autor

Ktoś mi oferuje komplet jednomasy od e36 m50 - podobno wszystko pasuje bez przeróbek.

Tarcza jest 228mm.

Co sądzisz o takim setupie.

Opublikowano
popieram pomysł. Przerabiałem ale w mniejszym silniku. Dwumasa to drogi wymysł który można o kant tyłka rozbić.