Skocz do zawartości

[328i] M52B28 Chrobotanie na wolnych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jako że było już takich tematów wiele, ale w żadnym problem nie został rozwiązany zakładam jeden który dobrze obrazuje problem:

Silnik jest po swapie z przebiegiem ok. 300 tys km

Na zimnym silniku jest cicho

Problem zaczyna się po rozgrzaniu. Coś w okolicach rozrządu, zaczyna chrobotać.

Nie jest to na 100% vanos, tak samo układ korbowo tłokowy jest w znakomitej formie, kompresja też jak na ten przebieg jest co najmniej zadowalająca. Najgłośniej słychać to gdzieś koło 3... może 4 cylindra?

Po przesłuchaniu stetoskopem poniżej kolektorów nic nie słychać a jest to tylko przy wałku wydechowym

Co sprawdziłem? Olej - wymiana nic nie pomogła

Zdjąłem pokrywę. Nie wygląda to tragicznie i widać że olej często był zmieniany. Ale chodziło mi o popychacze. Żaden nie wpada a robiłem taki test w niejednym silniku. Np. w M50 prawie każdy popychacz mi wpadał do środka po wciśnięciu palcem ale tylko przy odpalaniu chwilę pocykał i problemu nie było.

Co ciekawe po odkręceniu korka wlewu oleju chrobotanie cichnie całkowicie a po zakręceniu znowu zaczyna grać.

Dodam że żadna świeca nie jest problemem bo wymieniałem wszystkie i nic się nie zmieniło.

Rozrząd dobrze ustawiony.

Nie jest to nic w wydechu.

1:44 - brzdęk osłony termicznej wydechu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak wyżej,odma do wymiany.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

Stała się rzecz niemożliwa. Założyłem pasek, alternator i pompę, odpalam, chrobotanie ustało całkowicie :D

Tak czy inaczej, odmę wymienię, chociażby profilaktycznie.

Problem jeszcze mam że auto za bardzo nie ma mocy ani na niskich obrotach ani na wysokich. Ponadto wkręca się do 5500 obr/min i tam łapie odcięcie.

Czujnik położenia wałka rozrządu? Obecnie jest założony jakiś zamiennik no name.

Sygnał z prędkościomierza jest podłączony prawidłowo ale to nic z tym bo wcześniej (po resecie ECU) wkręcał się do 6500 obr/min

Opublikowano
Jutro zaczynam składać interfejs ADS i będziemy podpinać. Ale objawy typowe jak na czujnik? Spalanie około 20l to jest o połowę za dużo jak na raczej spokojną jazdę nie po miastach.