Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie.

Jestem w posiadaniu 320i z 2008 roku w automacie.

Specjalnie szukałem automatu bo z reguły jezdze po zakorkowanym mieście.

Od jakiegoś czasu mam problem ze skrzynią.

Podczas zmiany biegu z 1 na 2 czasami jakby nie łapało 2 biegu od razu. Słychać świst i po 1-2 sek dopiero włącza się 2 bieg.

Na zimnym silniku jak ruszam np rano do pracy to z 1 na 2 szarpnie auto do przodu. Po kilku minutach jazdy juz tego problemu raczej nie ma (tylko te objawy powyżej ze świstem).

Ktoś spotkał się z z takim zachowaniem skrzyni ?

Czy to oznacza ze czekają mnie kosztowne naprawy czy może to objaw czegoś mniej groźnego ?

Pozdro.

Opublikowano

Auto kupiłem 6 miesięcy temu i w skrzyni nic nie wymieniałem. Jedynie standard jak olej w silniku, hamulce itp.

Historii serwisowania auta nie ma więc możliwe ze nigdy nie było nic zmieniane w skrzyni.

Słyszałem ze zaleca sie wymiane oleju w skrzyni pomimo że ASO mówi inaczej.

Ale czy po wymianie oleju i filtrów w skrzyni takie objawy mogą ustać ? (nie chciałbym na darmo wywalać w błoto prawie 1000 zł)

Opublikowano
opisze kolegi problemy w skrzyni aut. w mietku jak mu zmienialo z 2 na 3 to zamias 3 wskakiwalo na 4 po zmianie oleju i filtra zaczela normalnie chodzic a od nowosci niemial wymieniane tak ze jak cos sie dzeje to podstawa olej i filter nawet jak do aso pojedzesz to na start to zrobiol
Opublikowano
Oleju nie powinno sie wymieniać w tej skrzyni . Olej jest dożywotnio w skrzyni . Podkreślam - producent nie zaleca . Czasami może sie zdarzyć że skrzynia po wymianie oleju odmówi współpracy
Opublikowano

Bmw nie zaleca producent skrzyni zaleca wymiane co ok 60-80 tys....jak cos sie dzieje to trzeba zajrzec do skrzyni wymiana oleju to nie lekarstwo

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

kiedyś producent samochodu rzeczywiście nie zalecał,teraz zmienił zdanie-przynajmniej jego przedstawiciele,czyli ASO,natomiast producent skrzyni,czyli ZF zalecał zawsze,chyba co 90-100 tys km,długo nie wymieniany płyn w skrzyni,bardzo często powoduje złą pracę skrzyni,jeżeli jest on już bardzo stary i przepracowany to jego wymiana może spowodować jeszcze gorszą pracę skrzyni lub to że w ogóle przestanie pracować,z tej prostej przyczyny że nowy płyn np. wypłucze większość zanieczyszczeń i zapcha płytę sterującą.

generalnie płyn-olej w automacie się wymienia,razem z misko-filtrem.