Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka,

kupiłem lusterko fotochrom, żeby je dołożyć. Z lusterka wystają mi 3 kable:

- brązowy - to wiadomo że masa

- niebiesko/żółty

- zielono/biały

No i teraz dwie wersje w internecie:

http://www.bigpatsfans.com/mirror/compass.htm - mówią, że zasilanie to niebiesko/żółty

http://forum.bmwautoklub.pl/viewtopic.php?t=3836) - tu, że niebiesko/żółty to sygnał od wstecznego, ale jest też mowa o " kabel fioletowo-biały - plus " a ja takiego nie posiadam ...

Dodatkowo, chciałem się wpiąć do wtyczki od oświetlenia wnętrza, kostka jest na 8 pinów i ma po kolei takie kable:

- czerwono/żółty

- pusto

- pusto

- czerwono/biały

- brązowy

- brązowo/biały

- niebiesko/czerwony

Które z tych kabli z kostki będą zasilaniem?

Ewentualnie chciałbym się wpiąć w kostkę od sterowania szyberdachem, ale też nie mam pojęcia który kabel w kostce jest od czego.

Opublikowano

U siebie montowałem lusterko z e36, ma taki sam uchwyt do szyby jak e46. Posiłkowałem się opisem z sieci. Zaraz lecę do auta i zobacze co i jak.

I tak:

Fioletowo-biały z lusterka do szaro-czerwonego z oświetlenia.

Pomarańczowo-brązowy z lusterka do brązowego z oświetlenia.

Jasny niebieski z żółtym z lusterka do ciemny niebieski-czerwony z oświetlenia.

W kostce lampek oświetlenia z jupiterkami zworka między pin 5 ( kabel szaro-czerwony) i pin 2 pusty. Zworka powoduje,że lusterko nie ściemnia się po włączeniu lampek przy lusterku wstecznym.

Pod wstecznego nie wpiąłem się ale trzeba to uzupełnić.

civic VI 1.4+>clk200k>a4b6 1.8t>x3 3.0d>e46 2.0d touring>e46 2.2 touring
Opublikowano

Możesz to jakoś ustosunkować do moich kolorów? Twój fioletowo-biały z lusterka, to mój niebiesko/żółty? Możesz podać konkretne numery pinów w kostce do oświetlenia, w które się wpiąłeś? Bo ja mam zupełnie inne i nie mam ani niebiesko/czerwonego ani szaro/czerwonego ...

Rozumiem już, że mój brązowy z lusterka idzie do brązowego z kostki oświetlenia, oraz

niebieski z żółtym z lusterka do ciemny niebieski-czerwony z oświetlenia

To wtedy wychodzi, że

Fioletowo-biały z lusterka do szaro-czerwonego z oświetlenia to u mnie będzie zielono-biały do ... tu nie wiem, który to jest szaro czerwony

Jaka jest najlepsza opcja, żeby sprwadzić działanie lusterka? Bo wpiąłem mu niby zasilanie, ale niestety się nie ściemnia :/

Opublikowano

Mała poprawka, wtyczka od światła jest taka (kolory inaczej, bo wcześniej patrzyłem po ciemku z latarką);

- czerwono żółty

- puste

- puste

- puste

- czerwono szary

- brązowy

- brązowo żółty

- niebiesko czerwony

Mam też kolory wtyczki od sterowania szyberdachu

- żółto szary

- szaro czarny

- zielono żółty

- żółto biały

- szaro czerwony

Może lepiej pod tę drugą kostkę się podpiąć?

Dodam, że mam podpięte:

- niebiesko żółty z lusterka do niebiesko czerwonego w oświetleniu

- brązowy z lusterka do brązowego w oświetleniu

Niestety, jak zasłonie czujkę z przodu lusterka i poświece latarką to się nie ściemnia ani ton :( walnięte lusterko?

Opublikowano
Pin 1 to kabel czerwono żółty, pin 8 to kabel niebiesko czerwony. Kable i zworka am podłączone w kostkę lampki. Lusterko działa na włączonych światłach.
civic VI 1.4+>clk200k>a4b6 1.8t>x3 3.0d>e46 2.0d touring>e46 2.2 touring
Opublikowano

Podłączyłem wszystko jak mówisz i lusterko nie reaguje :/ zasłoniłem czujke od szyby, świece w lusterko i zero zmian. Wychodzi na to, że lusterko spalone :/ Nie jet wylane, ogólnie nic mu nie dolega...

Masz może pomysł, jak sprawdzić czy nie jest spalone?

Opublikowano
Pin 3 zasilanie (GN/WS), pin 10 masa (BR/SW), pin 1 rozświetlanie po wstecznym (BL/GE). Kolory po niemiecku.