Skocz do zawartości

e39 złe wskazania komputera pokładowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam następujący problem: posiadam bmw e39 525tds i komputer mi pokazuje średnie spalanie ok 28 litrów ( w rzeczywistości pali ok 7litrów) w jeździe miejskiej pokazuje 39.5 :D

na ekonomizerze pokazuje tyle samo co na komputerze, podczas przyspieszania wskazówka jest cały czas na maksymalnym wychyleniu.

Gdy go kupiłem wszystko było w porządku średnie spalanie wg. komputera pokazywało ok 7.5litra i pokrywało się z moimi obliczeniami.

Cyrki zaczeły się gdy pewnego razu po trasie ok 700km zgasiłem samochód i po godzinie postoju nie chciał zapalić ( kręcił,ale wg nie łapał, tak jakby miał odcięty zapłon)gdy wystygł po nocy ( ok 12godz) odpalił od strzała i do tej pory chodzi bez zastrzeżeń(przejechane jakieś 2tys km)(pali zimny od strzała, ciepły pali po 2-3sek) Wyczytałem w internecie że to objaw padającej pompy wtryskowej.

Czym może być spowodowane tak duże przekłamanie komputera?

Rzeczy które sprawdziłem/wymieniłem

-szczelność układu paliwowego, wszystko ok powietrze w przewodach niema

-wyregulowany został nastawnik wskazywał 7-8mg, teraz jest 4-5mg

-wymieniona została pompka paliwowa w zbiorniku( znajomy mówił że to może być jej wina)

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie, będe bardzo wdzięczny :cool2:

Opublikowano
W testach zegarów masz możliwość korekty wskazań spalania, ale nie wiem czy w aż takim zakresie i czy to nie będzie usunięcie tylko skutku, a nie przyczyny.
Opublikowano
A czasem komputer nie przestawił się na angielskie jednostki miary? Przy znacznym spadku napięcia u mnie tak się dzieje.
Opublikowano
  • Autor
W testach zegarów masz możliwość korekty wskazań spalania, ale nie wiem czy w aż takim zakresie i czy to nie będzie usunięcie tylko skutku, a nie przyczyny.

Da się to zrobić zwykłym komputerem diagnostycznym?

A czasem komputer nie przestawił się na angielskie jednostki miary? Przy znacznym spadku napięcia u mnie tak się dzieje.

W tym samym czasie przestawiałem język komunikatów z niemieckiego na angielski ale zasięg jaki pokazuje komputer jest w kilometrach a nie milach i spalanie pokazywane jest w l/100km

Czy jest możliwe aby ta awaria miała coś wspólnego z np.zabrudzonym nastawnikiem pompy wtryskowej?

Opublikowano

Da się to zrobić zwykłym komputerem diagnostycznym?

Robisz to normalnie z pozycji deski roździelczej, klikając tylko przyciskiem(przyciskami) od kasowania przebiegu

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.