Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z moim autkiem na wstępie chciałbym powiedzieć że przy podpięciu inpy wyskoczyło mi dziwne wartości odnośnie:

DESIRED / CURREND VALUES 1

Desired air-mass wynosiło 2079.97 przy dopuszczalnych według kompa 650.

Current air-mass wynosiło 1599.98 przy dopuszczalnych jw.

ANALOGWERTE 1

Air-mass 1599.98 przy dopuszczalnych 400

Oczywiście przy tych wartościach widnieje wykrzyknik.

Dodam jeszcze błędy które mi pokazało, z tego co wiem to mam do wymiany 2 wtryskiwacz od strony rozrządu tylko zastanawia mnie Przepływka. A więc:

JBBF: A6CF, A6CA

DME/DDE: 3EDD

TEL/MULF: A392

FZD: A670

FRM: 9CB4, 9CC1, 9CC2

CID: A468

Wiem ze praktycznie większość oznaczają pierdoły typu lusterka czujniki zaparkowania szyb itp ale niektórych nie udało mi się rozszyfrować może są jakieś istotne . Mechanik mówił mi o wymianie czujnika wałka ale nie wiem dokładnie jakiego może któryś błąd o nim mówi? I tak przy okazji czy da się sprawdzić prawidłowość działania wtrysków przez inpe?

Auto ogólnie jest po usunieciu dpf oraz po chipie. Przy przyspieszaniu auto kopci na czarno . Każda pomoc mile widziana :lol:

Opublikowano
Ostatnio wszystko przeglądałem + czyszczenie od turbo do intercoolera i od intercoolera do egr w tym czyszczenie egr . Nie powinno być żadnej przerwy czy nieszczelności w dolocie. :wink:
Opublikowano

Jesli jest po programie i brak dpf to normalne ze bedzie kopcilo.

Ewentualnie wtryskiwacze nie są juz pierwszej

mlodosci.

Opublikowano
Chodzi ci o tą INPE?

Wszem i wobec, od wielu tematów i postów wiadomo, że inpa przekłamuje wskazania przepływomierza. Odłącz go na wączonym silniku i podłącz spowrotem, odczytaj błąd i jego parametry i się sam przekanasz. Roger-Nysa szczegółowo to opisał na forum.

-------------------

Artur

Opublikowano

Właśnie coś mi się obiło jak szukałem tematów o przepływce.

A mógłby ktoś rozszyfrować błąd 3edd ? W rozpisce pisze variant code ale co to może dokładnie oznaczać? Nie chodzi mi o tłumaczenie na pl. :P z tą Przepływka podjadę na jakiegoś lepszego kompa (z bardziej zaawansowanym programem)

Opublikowano
Jesli jest po programie i brak dpf to normalne ze bedzie kopcilo.

Ewentualnie wtryskiwacze nie są juz pierwszej

mlodosci.

Jeden wtryskiwacz będzie reanimowany .

Zdaniem wielu trochę za duże dymienie nawet przy małej prędkości np przy przyspieszaniu lubi zakopcić i nie mówię tu o zwijaniu asfaltu w miejscu :o ale chciałbym wiedzieć więcej o błędach czy też przyszłych awariach w moim aucie.

Dodam że jak wyjeżdże cały bak przy średniej jeździe dynamiczna/normalna. Na połowie zderzaka mam czarne sadze. Może jakbym miał czarny lakier to bym się nie czepiał :wink: