Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałbym nabyć felgi na zimę. Myślę o felgach 16' z tego co widziałem rozmiar felgi to: 7Jx16 / 5x120x72,5 / ET 34.

Czy felga będzie mocno schowana w nadkolu? Czy mogę dodatkowo zamontować jakiś dystans?

Aktualnie jeżdżę na felgach 19' z dystansem i felga nie wystaje z nadkola, natomiast jest schowana jakieś 2 cm i moim zdaniem ładnie to wygląda, na zimowych felgach chciałbym, żeby delikatnie też była wysunięta, oczywiście w granicach rozsądku, aby cała chlapa nie brudziła mi auta.

Mam również pytanie co do opon, czy rozmiar 205/55 R16 na wszystkie opony byłby dobrym rozwiązaniem?

Lepiej będzie jeśli opona będzie typu Run Flat czy zwykła?

"Bez poświęcenia nie ma zwycięstwa." -Sam Witwicky
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
205/55/16 - na takich oponach jeździłem w E91 i taki rozmiar zaleca producent, w moim przypadku były to opony w technologi Run flar (Michelin Alpin) i jak dla mnie bardzo dobrze się na nich jeździło (są różne opinie i różne odczucia). Jeśli chodzi o felgę to w modelach przed liftem, cała opona dość mocno chowa się w nadkolu z tyłu, natomiast w modelu poliftowym troszkę to poprawili i wygląda to zdecydowanie lepiej. Nie wiem, czy jest sens dokładać dystanse, szczególnie w porze zimowej, kiedy auto i tak na 16 calach wygląd ma mocno średni.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jednak jeżdżę zimą na 205/55/16 i znaczna różnica co do letnich opon.|Faktycznie, auto koszmarnie wygląda na tej feldze.

Myślę, że 17' byłoby idealnym kompromisem, ale coś za coś ;)

"Bez poświęcenia nie ma zwycięstwa." -Sam Witwicky