Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Panowie mam taki mały problem. Ostatnio wymieniłem pasek wieloklinowy niby po numerach itd. Przejechałem trochę na tym pasku i od jakiegoś czasu jak lekko wcisnę gaz, silnik jakby piszczał. Dźwięk znika jak wcisnę głębiej pedał gazu. Myślicie, że to wina paska i został źle dobrany? Miał już ktoś taki objaw? Dodam, że poprzedni właściciel pompę od wspomagania złapał tylko na jedna śrubę i cała latała... Wymieniłem pompę i przykręciłem jak trzeba. To też może być przyczyna?

Pozdrawiam

Opublikowano

Odpalasz silnik, otwierasz maskę i albo przy pomocy drugiej osoby steruje ona gazem albo samemu ciągnąc za linkę od gazu nasłuchujesz co piszczy. Możesz też nagrać filmik to będzie łatwiej zdiagnozować.

Piszczeć może pasek który wymieniłeś albo któraś rolka. Miałem coś takiego w E36 że pasek na zimym silniku potrafił sobie czasami zapiszczeć, na rozgrzanym nic nie było słychać. Zdejmij pasek, pokręć rolkami czy nie ma pisków.