Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was serdecznie,

mam mały pytanie odnośnie rejestracji auta sprowadzonego z zagranicy: sprawa jest następująca -

- auto sprowadzone z niemiec do Polski przez handlarza.

- auto zostało odkupione przez jego wspólnika na FV23%

- auto chcę zakupić ja od jego wspólnika także na FV23% (samochód nie został jeszcze w Polsce zarejestrowany)

Wszystkie formalności załatwione - została tylko rejestracja- ( auto będzie finansowane - leasing) i nagle okazuje się że Pani z Leasingu chce ode mnie fakture/ dowód zakupu tego auta które dostał handlarz - czyli niemiecka FV. Podobno wymaga tego Wydzial komunikacji.

Dostałem informację od tego Handlarza że nie da na pewno oryginału ze względu na tajemnice handlową - nie chce udostępnić kontaktu do swojego 'źródła' które dostarcza mu te auta.

Co w takiej sytuacji zrobić? Jutro urzędy dopiero są otwarte a wiadomo jak to z nimi bywa. Mają podstawę wymagać tej FV? Handlarz twierdzi i jego wspólnik że nie.

Podpowie ktoś zorientowany w temacie?

:duh:

Opublikowano
Wydziału komunikacji nie obchodzi ta faktura - dlaczego chce ja leasing też sie dziwie...
Opublikowano

Babka z leasingu zadzwoniła do mnie ze osoby które przygotowują dokumenty do rejestracji powiedziały ze jest to potrzebne do rejestracji pojazdu.

Rozumiem ze wydział komunikacji na pewno nie będzie chciał tej faktury ? Wspominała coś o tym ze to ze względu ze auto nie zostało zarejestrowane w Polsce.?

Opublikowano
Pomyliło się kobiecie albo Tobie.Ona chce fakturę zakupową tego drugiego kupującego a leasing jest trzecim kupujacym.Te fakturę musisz mieć w oryginale do rejestracji i musi być potem zwrócona temu drugiemu kypujacemu ,bo to oryginał.Zagranicznej nikt nie woła.Ani leasing ani wydział komunikacji
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Wydziału komunikacji nie obchodzi ta faktura - dlaczego chce ja leasing też sie dziwie...

No tak, zarejestrują na pałę w sytuacji, gdy nie ma ciągłości umów :norty:

Ja bym kolego odpuścił, a handlarz niech sobie tajemnicą handlową wypcha buty. A kopię umowy da (zarzeka się, że oryginału nie)? A na kopii umowy nie będzie źródła? Może chce je zanonimizować (zamazać)? To jak urząd ustali, kto był właścicielem i czy nabywca kupił od właściciela?

Śmierdzący temat.

Opublikowano

O Jezu.....następny do wyjaśnienia bez pojęcia.Daje się brief,dowód rejestracyjny w oryginale z kraju pochodzenia i tłumaczenia .To mało do ustalenia właściciela ?????Czytać potrafisz ???

Oczywiście ,że możesz wołać faktury do wglądu ale handlarz musi wtedy pokazać za ile kupił a to już jest ciężki temat.Osobiście uważam ,że autor źle zrozumiał kobietę z leasingu i tyle.

Osobiście na kilkadziesiąt kupionych aut nigdy nie wołałem faktury/umowy z kraju pochodzenia do wglądu a jak coś mi nie pasowało papierowo odpuszczalem auto i teorii spiskowych nie robiłem

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

No tak, zarejestrują na pałę w sytuacji, gdy nie ma ciągłości umów :norty:

Ja bym kolego odpuścił, a handlarz niech sobie tajemnicą handlową wypcha buty. A kopię umowy da (zarzeka się, że oryginału nie)? A na kopii umowy nie będzie źródła? Może chce je zanonimizować (zamazać)? To jak urząd ustali, kto był właścicielem i czy nabywca kupił od właściciela?

Śmierdzący temat.

Kolego przestań mieszać w temacie jak nie masz pojęcia o czym piszesz - pojęcie ciąglości umów oczywiście istnieje, ale nie ma zastosowania w przypadku sprzedaży na fakturę.

Kolejny raz powtarzam - sprzedający nie ma obowiązku przedstawiać swoich faktur zakupowych.

Handel samochodami to normalna działalność gospodarcza, jak kupujesz lodówkę to też chcesz od sprzedawcy jego fakturę zakupową???

Opublikowano

Szkopuł jest jeden - zasada ciągłości owszem, nie obowiązuje, ale tylko w dwóch przypadkach, mianowicie gdy:

1) przeniesienie prawa własności pojazdu nastąpiło za granicą;

2) zbywcą pojazdu zgłoszonego do pierwszej rejestracji jest przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w zakresie obrotu pojazdami, który sprowadził ten pojazd z zagranicy.

Skoro rejestrować będzie ktoś inny, aniżeli handlarz, który sprowadził pojazd z zagranicy, ciągłość umów teoretycznie winna być wykazana.

Par. 4 rozporządzenia w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów.

Handel samochodami to normalna działalność gospodarcza, jak kupujesz lodówkę to też chcesz od sprzedawcy jego fakturę zakupową???

A od kiedy lodówki się rejestruje? :lol: