Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich potrzebuję małej pomocy dotyczącej głośników w boczkach a mianowicie dokupiłem sobie boczki z podwójnymi głośnikami z zestawu hi fi chyba tak to się nazywa. I teraz pytanko jak to podłączyć bo jak się okazało mam jakieś tam wejście na głośnik fabryczny ale jeden i to pewnie zwykły. Pytanko czy mogę wykorzystać kabel ze zwykłego głośnika i podłączyć go do dwóch tych głośników tak polutować że do jednego gniazda będą wczepione. Nie będzie zwarcia czy coś ? Proszę o radę :)

Zdjęcia głośników

http://www.galerieallegro.pl/zdjecia2/galeria/8009193/9

p.s zdjęcia prawidłowej wiązki kabli z głośnikami harman

Opublikowano
Radia maja kanały, zazwyczaj 4 kanaly na 4 glosniki. Radio ma moc, np. 45w na glosnik, 4x45w. Jeśli na glosnik idzie kabel i radio daje 45, a podepniesz sie z następnym to zrobisz 2 glosniki po 22.5w. Jak dasz glosniej to zacznie skrzeczec. Nie robi sie tak. Nie idzie sie na ilosc ale na jakość. Wystarcza ci spokojnie 4 glosniki zeby odpowiednio naglosnic auto.
szukam
Opublikowano

rozumiem z tym ze ja mam w aucie tylko dwa głośniki koło nóg bo na tylniej półce nie mam ich

ale wracając do tematu jak bym chciał to jednak podłączyć jak trzeba to musiał bym kupować całą wiązkę elektryczną do drzwi od tego zestawu hi fi żeby to grało ?

Opublikowano

Radio masz ori czy nie.

Masz jeszcze glosniki w drzwiach wysokotonowe.

Ogólnie żeby jako tako zrobic granie a nie wydac duzo potrzeba radia mocniejszego. Do tego zestaw odseparowany na przod czyli glosnik sredni w nogi, glosnik wysoki w drzwi albo słupek albo gdzie kto lubi. Do tego zwrotnice zeby to wysterowac.

Zaklada sie to tylko na przodzie i wystarczy.

szukam
Opublikowano
no tak w drzwiach mam niskotonowe, albo sredniotonowe i można tam wrzucić jeszcze mniejsze. Radio mam Pioneer MVH-X360BT. Da się to jakoś wszystko podłączyć bez dodatkowego wzmacniacza tzn. chciałem dorzucić piszczałki na sufit tył i na boczki drzwi tak jak w zestawie z HiFi. U mnie jest zestaw głośników z systemem Stereo.
Opublikowano

Srednie tony sa w nogach, wysokie w drzwiach w normalnym audio e36 plus 2 tylne glosniki. W tym lepszym dochodzi średni ton w drzwi jeszcze.

Muzyke sie slucha przodem. Po co wam glosniki z tylu tym bardziej wysokotonowe odpowiedzialne za wokal. Sluchacie koncertow tylem do wykonawcy? Muzyka to nie kino i dźwięk przestrzenny.

Radio z filtrami dolno i gorno przepustowymi. Do tego zestaw odseparowany na przod. Czyli glosnik sredni w nogi i wysoki w drzwi. To wszystko sterowane radiem przez zwrotnice daje przyzwoity bardzo dzwiek.

Polecam helixy glosniki bo ladnie graja bez duzego pradu czyli bez wzmacniacza.

Tylne głośniki mozna wyciszyć prawie do zera. Dlatego ze dzwiek jak sie nakłada to sie psuje. Fizyka poziom gimnazjum.

Skąd u wszystkich to parcie na ilosc głośników a nie jakość

szukam
Opublikowano

Ok mniej wiecej teoria jest wszystko ok a radio mam takie PIONEER-DEH-3300UB

tak czy siak chyba i tak czeka mnie wizyta u elektryka lub u kogos kto zna sie na car audio :)