Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Kupiłem X3 ze zmienioną kierownicą, ponoć wszystko jest podłączone (obsługa radia działa), tylko trzeba było aktywować tempomat w komputerze. Mój mechanik to zrobił, ale tempomat nie działa. Czy jest możliwe, że błędy silnika (niesprawne nagrzewanie silnika) powodują, że tempomat nie chce chodzić? Edytowane przez marik1234
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do tempomatu jest potrzebny inny zwijak w kierownicy ,jeśli nie był zmieniony to tempomat nie ruszy :( .
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano

Kurde, nie wiem czy był zmieniany. Bo ogólnie w komputerze widać akcje po naciśnięciu guzików od tempomatu na kierownicy.

A dałbyś jakiegoś linka gdzie tego szukać w razie czego?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Napisałem wcześniej o zmianie zwijaka - jednak nie trzeba go zmieniać, sprawdziłem na RealmOem

http://www.realoem.com/bmw/pl/partgrp?id=PB51-EUR-06-2004-E83-BMW-X3_30d

Myślałem źe jest tak samo jak w e90 i e60.

Jakie masz błędy po diagnostyce?

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
Rozumiem,ze Twój mechanik dopisał go do wyposażenia tak ??? Lepiej go zapytaj, bo aktywowanie to nie to samo co dopisanie wyposażenia
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Z tego co kojarzę, to użył słów dopisania do wyposażenia. Miałem się przejechać zobaczyć czy działa, ale nie działał, to wróciłem. I wtedy ponoć pojawił się błąd, że zmiana w wyposażeniu nie może być wprowadzona do czasu usunięcia błędu silnika.
Opublikowano
Do tempomatu jest potrzebny inny zwijak w kierownicy ,jeśli nie był zmieniony to tempomat nie ruszy :( .

Inny zwijak to tylko do kierownicy podgrzewanej ...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=PB51-EUR-06-2004-E83-BMW-X3_30d&diagId=61_1773

Do X3 zwijak jest taki sam niezaleźnie od wyposaźenia,poprawiłem się wcześniej ."datajan" - jak bierzesz udział w dyskusji to pierwsze przeczytaj temat.

Opublikowano (edytowane)
najwyraźniej nie jest kabel do sterownika silnika/DDE/, sam tego robilem a wszystko dziala wraz tempomat i zielona lampka swieci na zegarze, poszukaj wiring diagram v pliku WDS i sprawdz Edytowane przez dream7000
Opublikowano
najwyraźniej nie jest kabelek do jednostki sterującej silnika/DDE/, sam tego robilem a wszystko dziala wraz tempomat i zielona lampka swieci na zegarze, poszukaj wiring diagram v pliku WDS i sprawdz

A po polsku mozesz to wytłumaczyć ??? Sorry.....nic z tego nie idzie zrozumieć

Dorzucę link do schematów:

http://www.bmw-planet.net/diagrams/release/en/

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witamy kolege Słowaka na Polskim fofum

Przeglądałem dziś schematy X3 - do tempomatu nie ma schematu :( moźe macie jakiś trop jakich kabli brakuje czy tylko jednego ? między czym ? kierownicą a silnikiem albo dsc?

Opublikowano
Kochani, poradźcie bo kończy mi się cierpliwość i co gorsza pieniądze. Na moich oczach mechanik w serwisówce nie mógł wejść w zarządzanie tempomatem, bo wywalało błąd silnika - podgrzewania komory. Wymieniliśmy świece i moduł do tych świec (bo po wymianie samych świec dalej nie grzało) i program się odblokował, tempomat jest wszędzie, w wyposażeniu i w modułach, na komputerze widać że guziki są naciskane, jednak sam tempomat za cholerę działać nie chce. Gdzie szukać problemu?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
założony ten kabel pomiędzy strownikiem śilnika a kierownicą ???
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano
Dzięki, mi to nic nie mówi, ale przekażę mechanikowi. Swoją drogą, to jakim cudem Ci te schematy działają? Masz windows XP z IE 5.5? ;) Mi na żaden sposób nie chce to zadziałać (menu po lewej z Java chodzi, ale obrazki z prawej się nie wyświetlają).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Windows 8.1

Przeczytaj ten temat :

viewtopic.php?f=111&t=175113

Java to nie wszystko-musi być odpowiednio ustawiona i jeszcze wtyczka do programów SVG.

Opublikowano
Nie no ok, lewe okno używa tylko javy i ona jest dobrze skonfigurowana (dodane do wyjątków), bo działa. Natomiast problem mam z prawym - instalowałem to SVGView milion razy, ale to jest wtyczka sprzed 15 lat i żadna przeglądarka nie chce jej używać...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wcześniej uźywałem Explorera , a teraz Mozilla Firefox