Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Długo myśleliśmy dlaczego u znajomego w e39 sedan z 2000r. z szybrem zbiera się woda po stronie kierowcy na dywanikach z przodu i z tyłu. Doszliśmy do tego, że pływa sobie ona w progu i wypływa przez otwory mocujące wiązkę. Woda została odciągnięta, było tego ponad 2 litry. Teraz pytanie, skąd bierze się ta woda? Szukaliśmy odpływów w progu ale nic nie znaleźliśmy, jedynie po wyciągnięciu nitów mocujących osłony progów jest dostęp do środka ( ori osłony na spodzie progu ). Czy próg jest profilem zamkniętym? Auto nie jest zgnite, nie ma tam żadnej korozji. Czy jest możliwość dostawania się tam wody z szybra? Jak jest realizowany odpływ z szyberdachu? Cały czas gumowymi rurkami czy gumowy wężyk jest krótki a potem płynie profilem? Czy woda z szybra wypływa tym samym otworem co ta woda spod serwa hamulcowego? Chcielibyśmy poskładać wnętrze ale póki co problem pozostaje nierozwiązany, by odciągnięcie wody to żadne rozwiązanie. Ktoś spotkał się z czymś podobnym?
Opublikowano

Odpływy są realizowane gumowymi wężykami, które idą w słupkach. Tylko nie wiadomo czy potem ze słupków wylatują przez jakiś gumowy pierścień na zewnątrz karoserii (w kierunku filtrów przeciwpyłkowych/podszybia) czy te wężyki lecą jeszcze w dół do progów i dopiero tam na zewnątrz - nikt tego chyba aż tak głęboko nie rozbierał bo na forach jakichś info lub zdjęć nie ma w tym temacie dokąd to idzie (choć czytałem gdzieś z tego co pamiętam, że jak te odpływy są niedrożne to często leje się na moduł LCM, który jest w nogach pasażera po prawej stronie więc wygląda na to, że te wężyki idą w dół i dopiero gdzieś dołem woda wylatuje).

W każdym razie jak wężyki są przytkane to woda przy szybrze się przelewa i tymi samymi wężykami (tylko po ich zewnętrznych ściankach) leci do środka kabiny.

Pzdr.

Opublikowano
Ok. Problem w tym, że odpływy są drożne bo sprawdzaliśmy. Po wlaniu wody wylewa się przodem bądź tyłem ( okolice nadkola ). Myślałem, że może odpływ gdzieś sparciał albo coś w ten deseń. Wygląda na to, że odpływ przedni z szyberdachu jest doprowadzony do tego samego odpływu co okolice serwa hamulcowego albo zaraz obok niego. Problem w tym, że w tym przypadku woda zbiera się w progu od strony kierowcy. Kilka osób twierdzi, że fizycznie woda tam nie może dopływać, kilka inaczej, ale żadnej sensownej odpowiedzi żeby rozwiązać problem. Odpływów z progu jako takich nie widzieliśmy. Aktualnie po prostu nie są założone nity trzymające osłonę więc to robi za odpływ. Woda przelewała się przez otwory mocujące wiązkę idącą wzdłuż progu.