Skocz do zawartości

[BMW 325i] M54b25 Dziwne zachowanie, brak mocy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, wystąpił u mnie taki problem, czasem, potrafi się "przelączyć" na mula w czasie jazdy przy ciepłym silniku auto nie jest tak zrywne jak powinno. Auto sie jakby delikatnie dławi i przy dodaniu gazu i jest wrażenie jakby coś je trzymało, że chce pojechać a nie może. Po wyłaczeniu i przeczekaniu ok. 2min wszystko wraca do normy. Da się to odczuć jak się wdusi mocniej 2'ke i wciska w fotel a to sie rozkręca jak 80koni... W czym może być problem?

Dodam, że obroty są ok, 0 falowania.

Przy trasie ok 300km takie dziwne mulenie zdarzy się 2-3razy ;/

Czy zmiana oleju mogła tak wpłynać na silnik?

Opublikowano
  • Autor

Pusto, wszystko ok. Teraz byłem po fajki to na zimnym mi talepalo i pomimo zimnego troszkę wysoka temp. po ok 1km wszystko ok.

Termostat szaleje? Możliwe ze przelacza na awaryjny bez checka?

Opublikowano
Duzo moze byc przyczyn. Najlepiej jakby komputer cos pokazal . Bo bez sensu wymieniac rzeczy ktorych nie trzeba. Telepie Ci tylko na zimnym? Utrata mocy jakas jest? Jakies przerywanie jak dodasz gazu? Jakie dokladnie objawy.
Opublikowano
  • Autor

Talepie na zimnym, brak dynamiki jedzie jakby coś je trzymało z tyłu, przy zmianie biegu i dodaniu gazu przydławi. Do tego na zimnym przy lekkim dodaniu gazu dlawi i gasnie.

Kolektor ssący? Własnie komputer nic, wieczorem ma byc serwisówka.

Opublikowano
  • Autor

Po komputerku: wypada zapłon na cylindrze 1 i 3 przy 102 stopniach :twisted:. Reszta ok. Obstawiłem z szpecem na świece bo już troszkę jezdziły. Reszta parametrów wzorowa.

Kupiłem NGK, jutro wymienie, upale i podjade na kompa (szpec z jedynym serwisem w miescie mieszka u mnie na osiedlu).

Opublikowano
  • Autor
Wymieniłem swiece. Zalałem 20zl 98 na Mrówce i wciul niedopału było na swiecach, czarne. Przy okazaji przelozylem cewki. Narazie jest ok. ;)
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Mam podobny problem - rano, gdy odpalam silnik i "chodzi" na ssaniu telepie silnikiem. Gdy obroty spadną telepanie ustaje. Czasem, w czasie postoju na czerwonym świetle falują obroty. Zauważyłem, że na włączonej klimie falowanie jest częstsze. Spalanie mi wzrosło i jest chyba sporo za duże. Wyje mi pompa wspomagania.. czy to może bardziej obciążać silnik? Jest instalacja LPG, ale na benie auto dławi się i czasem przy powolnym ruszaniu szarpie albo gaśnie. Przy zmianie biegów również zdarza się szarpanie.

Do tej pory zostało zrobione: wymienione świece, wymieniony gumowy przewód, który doprowadza powietrze do silnika, bo był pęknięty. Wyczyszczony krokowiec. Wymieniona jedna sonda lambda (jak dobrze pamiętam jedna z tych za katami).

W sterowniku silnika jest jeden błąd.. 3E (coś o elektrozaworze powietrza powtórnego) Mam tylko czytnik/kasownik błędów CarSoft czy jakoś tak.

Opublikowano
  • Autor
Sprawdz czy nie lapie lewego powietrza, np. odma, wyczyść dise itp.