Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem właśnie po zmianie Sondy Lambda. Wczoraj zrestartowałem komputer i po przejechaniu około 10 km znowu błąd mi wywaliło. Po przerwie i odpaleniu na nowo znowu około 5 km dalej wywaliło CHECK. Sonda Jest nowa, rekomendowana.

Tutaj chcę was się doradzić, gdzie mam szukać dalej? We wtyczce sondy? A może przez to że gdzieś jest lewe powietrze? Być może przez odmę ale tą bd wymieniał dopiero w poniedziałek. A tłumik? Jeśli ma jakieś nieszczelności to też wyskoczy problem z sondą? Proszę o jakieś rady i od czego miałbym zacząć np jak sprawdzić czy jest gdzieś lewe powietrze?

Pozdrawiam :)

Opublikowano

przy lewym powietrzu nie wywala check. Silnik troche kuleje, nierówno pracuje, czasem się dławi ale nie ma checka.

może coś z wtyczką czy samymi przewodami do sondy, jakieś uszkodzenie mechaniczne.

szukam
Opublikowano
A jak mogę to sprawdzić ? Czy tylko wtyczkę jakoś czy gdzie indziej ? Nie mam bladego pojęcia od czego zacząć i jak oraz czym to sprawdzić
Opublikowano
Sprawdz dokładnie wtyczke do ktorej wkładasz sonde jak i jej całą otulinę byc moze gdzies dostała się jakaś ciecz i robi zwarcie...
Opublikowano

No dobrze a mogę jakoś sprawdzić czy jest tam dobre napięcie ?

Ps. A mogę oczyścić wtyczkę np preparatem typu wd40 ? Tam jest napisane że oczyszcza złącza elektryczne i wypiera ciecz .

Opublikowano
Okazało. się że zaraz za wtyczka byl kabelek urwany , polapalem ze sobą kolory ale czy to bedzie ? Izolacją. tez to zrobiłem. ale czy to będzie. działało ? Ile kosztuje taka wtyczka z kablem ? Czy mogę sprawdzić jakos czy jest dobre napiecie na wtyczce ? Prosze o rady jakieś.
Opublikowano
Najlepiej jest kupic odpowiedniej wielkości termokurczke wyglada jak slomka, na 1 kabelek ja wkladasz wtedy lutujesz porzadnie 2 kabelki z soba i na miejsce lutu przesowasz termokurczke wtedy zapalniczka od spodu podgrzewasz az sie skurczy, badz tez suszarka z ciepłym powietrzem. Tasma izolacyjna po czasie sie odwinie przez co dostanie sie woda i lut zasniedzieje. Lepiej termokurczka. Jesli dobrze to zrobisz to powinno dzialac jak ma. Wtyczki z kablem nie wymienisz. Jedynie naprawa.
Opublikowano
A tam oprocz tych 4 przewodow idzie taki drucik oplatajacy je i pod nim jest taka oslona foliowa jakby. I ten drucik jest naderwany tzn trzyma sie na kilku czesciach. On służy do czegos czy jako zabezpieczenie ?
Opublikowano

A jak go nie będzie to nic się takiego nie stanie ? Zrobię tak jak pisaliscie zastosuje lutowanie plus termo kurczliwe koszulki i całość owine taśma izolacyjna

@Edit:

Zaizolowałem przewody wszystko tak jak powinno być. Lut powinien wytrzymać jakiś czas i błąd zniknął. Wydaje mi się tylko że przepłaciłem 200 zł na nową sondę :/