Skocz do zawartości

Sciąganie kolektora w M50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy ktoś próbował ściągać kolektor?? Chcę wymienić usczeleki miedzy głowicą a kolektorem tak profilaktycznie bo niby jest oki ale od pewnego czasu z dnia na dzien zaczął falować na zimno i schodzić do niskich obrotów i słabo rególuje jak klime załącze, a silnik korkowy chodzi, wyczysciłem go i po odpięciu krokówki gdzei wczesniej miał dużo wieksze obroty około 1000 na ciepło i 900 na zimno to teraz 600obr/min. Podejrzewam włąśnie te usczelki ze moze pusczaja choc psikałem samostartem i nie było różnicy tak więc moze coś innego, ale co. tak czy siak chce je profilatycznie wymienić, niby widze śruby i wiem gdzie odkrecic ale w serwisie powiedzieli wymiana 200 zł, tak wiec pewnie jakis kruczek jest, pytanie jaki czy to takie proste jakby sie wydawało na pierwszy rzut oka???

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
Ale tam nie masz jeden uszczelki tylko 6 osobnych, takich silikonowych.Sczerzę wątpie aby one puściły,lepiej poszukaj w układzie dolotowym czy nie masz jakiejś niesczelności.Ściągnij rurę od od filtra do przepustnicy i ją zatkaj reką, jak samochód szybko zganie to nie masz nieszczelności a jak będzie chodził to gdzieś bierze lewe powietrze.
Opublikowano
  • Autor
tak wiem ze 6 takich jajowatych uszczelek, a czy ktoś może miał taki przypadek ze w skutek starości te uszczelki zaczęły puszczać??

Opublikowano
Ja po gazownikach sciagalem kolektor aby doprowadzic wszystko do porzadku ( pogubili sruby i na brzegach nie przykrecili kolektora ) - sruby to nietypowe 7mki... mozna je dostac w serwisie BMW, skody albo odkrecic z glowicy od malucha:).. Kolektor sciaga sie bez zadnych kruczkow. Bedziesz musial tylko zdjac listwe paliwowa i wyciagnac wtryskiwacze. Powiem szczerze, ze u mnie mimo niedociagnietych srub nie zrobil sie przedmuch.. te uszczelki sa bardzo trwale. Dla pewnosci przeczyscilem wszystko, nalozylem niewielka ilosc silikonu ( czerwonego ) i wszystko zlozylem do przyslowiowej "kupy".
Opublikowano
Witam kolegę! Tak sie składa, ze tydzien temu wymieniałem te usczelki i na pierwszy rzut oka były ok, ale wiesz jakie miałem problemy z obrotami :wink: Teraz na silniku mozna ołówek postawic :cool2: Polecam zaopatrzyc sie w odkurzacz i po zdemontowaniu osprzetu dokładnie odkurzyc miejsca wokol kolektora, bo ja niestety tego nie zrobiłem i musiałem wygrzebywac syf znad zaworów :oops: . Przy okazji wymieniłem wszystkie gumowe węzyki i teraz naprawdę chodzi idealnie. A tak na marginesie to po zdjeciu kolektora jest swietny dostep do wszystkich złaczek czujnikow itp. Całóść zajmuje ok 5 godzin solidnej roboty. Powodzenia!!
Opublikowano
  • Autor
Witam kolegę! Tak sie składa, ze tydzien temu wymieniałem te usczelki i na pierwszy rzut oka były ok, ale wiesz jakie miałem problemy z obrotami :wink: Teraz na silniku mozna ołówek postawic :cool2: Polecam zaopatrzyc sie w odkurzacz i po zdemontowaniu osprzetu dokładnie odkurzyc miejsca wokol kolektora, bo ja niestety tego nie zrobiłem i musiałem wygrzebywac syf znad zaworów :oops: . Przy okazji wymieniłem wszystkie gumowe węzyki i teraz naprawdę chodzi idealnie. A tak na marginesie to po zdjeciu kolektora jest swietny dostep do wszystkich złaczek czujnikow itp. Całóść zajmuje ok 5 godzin solidnej roboty. Powodzenia!!

Czemu tak dlugo, przeciez tam jest jak naliczyłem 15 śrub i do dobrze dostępnych, tak wiec odkrecenia to 10 minut, lekko wystarczy uchlic kolektor i wymiana usczelek, tak wiec co mozna robic tak długo, chyba ze jest jakiś kruczek, napisz dokładnie co po kolei robiłeś???

Z reszta i tak zadzwonię :D to pogadamy

Opublikowano
  • Autor
acha a przyszło mi jescze jedno do głowy, jak jest usczelniane to wejscie do kolektora z silnika kokowego, bo to sie rusza i wole przed sciagnięciem upewnic sie czy nie da rady tam zmienic jakiegoś oringu.

Opublikowano
  • Autor
Może ominie mnie sciaganie kolektore bo przypadkowo znalazłem niesczelność. Zaślepiony otwór był zasłabo zaślepiony po doszczelnieniu silnik pracuje super, oby to to było, bo ręce wkładałem wszędzie :)