Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,ktos z forumowiczow wie jak podlaczyc dodatkowy wskaźnik ciśnienia oleju z serii AUTO GAuGE.wpadly mi w rece 3 wskaźniki.co do temperatury wody to sobie poradzę,niewiem gdzie wkrecic czujnik do ciśnienia i temperatury oleju.do japoncow jest podkladka specjalna pod filtr oleju w która da się to zamontować,w bmw niebardzo z ta podkladka jest mozliwosc.moze ktoś się bawil w to. ps.prosze nie pisać ze to wiejski tuning.chce zacząć podnosić moc mojego x-a i mysle ze te dodatkowe wskaźniki się przydadzą.jeszcze tylko ciśnienia doładowania trzeba zakupić.
Opublikowano

Jeśli chodzi o montaż czujnika ciśnienia oleju to sprawa jest do opanowania, tzn. musisz zakupić lub dorobić sobie trójnik do wkręcenia w ori miejsce czujnika ciśnienia oleju (pod dostawką wkładu filtra oleju). Coś takiego:

https://www.google.pl/search?q=tr%C3%B3jnik+do+monta%C5%BC&biw=1366&bih=600&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjJwNv7i7rOAhUoD8AKHZBIAwQQ_AUIBigB#imgrc=oOtUgBJmncB6zM%3A

Ja jednak miałem złe doświadczenie z tym ustrojstwem ponieważ czujnik od ciśnienia oleju pod wskaźniki jest sporych rozmiarów i może zabraknąć miejsca na swobodny montaż oraz redukcje w trójniku (cienkie ścianki) spowodowały ścięcie gwintu podczas dokręcania (nie dokręcałem na maxa). Ja proponuje pomierzyć i podskoczyć do tokarza i przygotuje dobry i solidny trójnik pod dodatkowy czujnik. Wkręcisz go w miejsce ori a czujniki do wskaźnik oraz ori w 2 wejścia trójnika.

Co do czujnika temperatury oleju to już trochę grubsza sprawa. Aby dobrze mierzył temperaturę bez przekłamania to musi być zamontowany na instalacji stałego przepływu. Jeśli zamontujesz w czwórniku przy filtrze oleju (tam gdzie będziesz montował czujnik ciśnienia oleju) to będzie przekłamywał odczyt. Moim zdaniem powinien być zamontowany na wyjściu z bloku silnika węża do smarowania turbosprężarki przy pomocy trójnika dorobionego na wymiar.