Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Również potrzebuje pomocy.

Kilka dni temu wyświetlił mi się komunikat na panelu głownym w F20 116i 2011r:

NAPĘD.

MOŻESZ KONTYNUOWAĆ JAZDĘ.

WYKONAJ KONTROLĘ W SERWISIE.

Zbliża się przegląd na 11.2016.

Czy to może być z tym związane, czy to zupełnie coś innego?

Pojechałem do znajomego, który podpiął pod kąpa i skasował błędy.

Wyskoczyły też błędy bez opisu:

20A608

12AF08

12A308 - sonda lambda za katalizotorem, dynamika z bogatej na ubogą: wolna reakcja; - nieciągły

Czy ktoś orientuje się co oaznaczają te błedy?

Auto zostało przywiezione z Niemiec po małej przygodzie i stało dłuższą chwilę nie jeżdżone zanim zostało naprawione.

Z góry dziękuję za pomoc w temacie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

"NAPĘD.

MOŻESZ KONTYNUOWAĆ JAZDĘ.

WYKONAJ KONTROLĘ W SERWISIE."

Czy udało się coś z tym ustalić? Właśnie mi coś takiego wyskoczyło.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odwiedziłem serwis w Rzeszowie Autopremium.

Wspomnę, że auto miało wyjmowaną chłodnicę i spuszczany płyn z układu.

Dodatkowo wcześniej okazało się, że była maluteńka dziurka w wężu do dodatkowej pompki chłodzenia turbo i uciekał płyn (nr części 17127596834).

Wężyk został połączony prowizorycznie przez włożenie jako łącznik rurki aluminiowej + opaski z końców.

Zdaniem serwisu przyczyną mogło być nieprawidłowe odpowietrzenie układu chłodzenia (podobno jest jakaś procedura).

Przeprowadzono procedurę odpowietrzania układu i kontrolka zniknęła (ktoś wie na czym ta procedura polega?).

Dodatkowa pompka zdaniem serwisu działa prawidłowo.

Ale po ok miesiącu ponownie się zaświeciła z tym, że były 20 st mrozy i problem z aku (wysokie wyładowanie aku, samochód odpalał bez problemów, ale fotela już sobie nie włączyłem, światło w środku oraz panel same gasły zaraz po zgaszeniu silnika).

Kontrolkę wygasiłem u znajomego ale po ok 2 tygodniach znowu to samo, zwaliłem na wysoki mróz jako przyczynę.

Nie wiem co jest przyczyną, czy ten łączony wężyk i zwężenie średnicy w tym miejscu, czy coś innego.

Paliwo tankuje 95 i 98 na Orlenie - jakość ? Trudno powiedzieć.

Może macie pomysły odnośnie tego wężyka, czy on może być przyczyną.

W układzie to występuje cały zestaw węża z łącznikami, a zwężenie mam dokładnie w połowie długości węża do dodatkowej pompki turbo.

Elastyczny przewód ukł. chłodz. - 17127596834 na szkicu przy nr 7.

Z jednej strony wąż jest zakuty z drugiej paska do pompki.

Jak macie jakieś pomysły to piszcie.

Pozdrawiam