Skocz do zawartości

nie wchodzi na obroty i strzela w kolektor - HELP!!????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

może wie ktoś w czym tkwi problem....

mam e36 M50 2l z 93roku

kiedy odpalam bumke na zimnym silniku nie chce wejść mi na obroty i strasznie faluje .....

gdy wciskam mocno pedał gazu zaraz gaśnie , chcąc ja rozkręcić do 2500 obr

do momentu przełączenia na GAZ (bo na gazie chodzi OK) muszę delikatnie i stopniowo przygazowywać, a kiedy tak sie powoli powoli powoli wkręca na te obroty strasznie strzela,kicha w kolektor !!!

objaw tem występuje powiedzmy co drugie odpalenie na zimnym silniku

proszę o porady co to może być :?

(ps. niedawno byłem u gazownika i stwierdził on że mam uszkodzoną sondę lambda , myślałem że ona tak miesza ale po jej odłączeniu nic się nie zmieniło)

pozdrowienia :arrow:

i dzięki

Opublikowano
Wygląda na źle ustawioną gazownię - za bogata mieszanka.

Fazer

na gazie chodzi dobrze , na bęzynie są kłopoty :|

a regulację gazu mam tylko mechaniczną bo niedawno założyłem Blosa i nie ma on żadnego powiązania z komputerem

a ten mój silnik jakby się zalewał i nie mógł przepalić paliwa

albo jakby miał go za mało

:roll:

Opublikowano
No właśnie o tym pisze. Na gazie wporządku bo ECU benzyny nie ma wpływu na korekte mieszanki. Po przełączeniu na bene próbuje wpływać na mieszankę pewnie bardzo bogatą, którą zarejestrował podczas jazdy na gazie dlatego szarpie. Masz emulowaną sonde?
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano

Witam

Wymien filtr paliwa, wlej dobrej benzyny 98 z dobrej stacji i sprobuj pojezdzic troche na benzynie. Ja nie mam gazu ale mielm zima takie obiawy od zlego paliwa. A Ty pewnie malo jezdzisz na benzynie i dlatego tak sie dzieje. Do tego jak znam zycie niewielki zapas benzyny tylko na odpalanie bo wiadomo - dodatkowe obciazenie samochodu ;)

Pozdrawiam
Opublikowano

Sourander

myślałem o filtrze paliwa - ale raz jest dobrz a raz źle , przy zapchanym filtrze byłoby chyba ciągle źle - co ???

Fazer

co to emulowana sonda ?

bo ja z tego co mi gazownik powiedział mam uszkodzoną :( ... sprawdzałem jak auto chodzi na odłączonej sondzie ale nie ma różnicy , co prawda był to krótki test i może kompyter nie zdążył się pokapować że nie ma sondy

:roll:

chciałem wymienić na nową ale moja SIEMENSA kosztuje 700zł :((

pozdrawiam :arrow:

Opublikowano

Witam

No wlasnie nie zgadzalo mi sie to ze napisales ze co drugi rozroch jest ten problem. Jesli gazownik powiedzial ze masz problem z emulacja sondy na gazie to tak jak pisal Fazer. Sygnal z sondy potrzebny jest do sterowania dawka gazu a emulator zastepuje sygnal sondy do kompa benzynowego. Czyli komp dostaje zle dane z emulatora i dlatego po przelaczeniu na benzyne tak sie dzieje

Pozdrawiam
Opublikowano
witam!mam to samo taki sam motor i taki sam problem!polecam odlaczyc na 15sekund akumulator, zapalic i sprawdzic czy cos sie zmienilo.Jezeli tak to gazownik ustawil za bogata mieszanke i komputer silnika"uczy sie"mozna powiedziec bledow od komputera gazu. :wink:
Opublikowano
Witam

No wlasnie nie zgadzalo mi sie to ze napisales ze co drugi rozroch jest ten problem. Jesli gazownik powiedzial ze masz problem z emulacja sondy na gazie to tak jak pisal Fazer. Sygnal z sondy potrzebny jest do sterowania dawka gazu a emulator zastepuje sygnal sondy do kompa benzynowego. Czyli komp dostaje zle dane z emulatora i dlatego po przelaczeniu na benzyne tak sie dzieje

czyli musiałbym podjechać na analizator i sprawdzić mieszankę na gazie ...

jeśli będzie za bogata -> wyregulować , zresetować komputer jak polecił afro_007 i może się poprawi :)

myślę jeszcze co zrobić z Sondą L , może jeśli jest uszkodzona lepiej ją odłączyć ???

pozdrowienia :arrow:

Opublikowano

Witam

Sondy nie odlaczaj. Sprawdz ja najpierw gdzies u elektryka albo na komputerze. Bo jak komp bedzie chodzil w trybie awaryjnym to tez moze miec jakis wplyw na reszte

Pozdrawiam
Opublikowano

A ten blos nie był regulowany na analizatorze i hamowni :shock:

Jeśli masz blosa to żadna elektronika nie wchodzi w gre bo to przecież jest Igen. na śrubke :D trzeba tylko porządnie wyreguluwać instalkę najlepiej na hamowni. Elektronika jest tylko potrzebna do odcięcia wtryskiwaczy Pb i emulacji sondy żeby właśnie nie działy się takie rzeczy. Jeśli masz złą emulację lub złą regulację to sterownik się zaadoptuje i będzie mieszał na benie.

Najlepiej jedź do machera, który to zakładał nie to porządnie wyreguluje. Przy zbyt bogatej mieszance katalizator niedługo podziękuje...

Opublikowano

Blosika założyłem sam :) potem pojechałem go gaziarza i wyregulował mi skład mieszanki na analizatorze spalin ... na homowni nieststy nie byłem, szkoda mi było kasy bo słyszałem że to koło stówki kosztuje

było to jakieś 2 miesiące temu - może coś się rozregulowało przez ten czas :?

... a może zrobić reset komputera na odłączonej sondzie i juz jej nie podłączać

:?:

bo z tego co gazownik stwierdził jest uszkodzona i z tego co Fazer mówisz cięgle będzie dawała błędne informacje do komputera

:worried:

Opublikowano
Jeśli sonda jest uszkodzona to trzeba wymienić wtedy na Pb powinno być dobrze.