Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam nadzieje ze ktos zdarzy napisac tak/nie zanim temat bedzie zamkniety :)

Niedawno zauwazylem stuki na zimnym i wydaje mi sie, ze przyczyna moze byc kolo pasowe. Niestety bije na boki, ma jakies 0,5 cm odchylu... Poczytalem tu i ówdzie, że sprawa moze byc poważna - w slinikach VAGa jest to znany problem i przyczyna moze byc: skrzywiony wal korbowy, wyrobione jakies kola zębate (srednio znam sie na tym).

Czy ktos mial taki przypadek w silniku M47 i czy jest szansa, ze to tylko kolo pasowe czy raczej na pewno bedzie grubsza sprawa z silnikiem?

Planuje ogarnac temat jak najszybciej w przyszlym tygodniu, ale nie wiem na co sie szykowac, a auto potrzebuje na wyjazd w kolejny weekend.

Opublikowano

Ja kupiłem kiedyś nowe koło Corteco, które już fabrycznie miało bicie 0,35mm, jeżdżę tak już z 5 lat i co dziwne paska nie niszczy a i nadal pracuje bez zastrzeżeń.

Stare koło przy pracującym silniku na biegu jałowym wydawało charakterystyczny świerszczący dźwięk, natomiast przy gaszeniu metalicznie klikało.

Co do VAGa to koledze ukręcił się wał tuż przy kole pasowym (passat 1.9 TDI 90KM 1Z) co najśmieszniejsze stało się to podczas odpalania.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
Wymień to koło i masz po problemie ,przy okazji sprawdź rolki prowadzące pasek. To koło to jest tłumik drgań, jest metalowo gumowe. Dobra rada jak będziesz odkręcał śrubę, to nie blokuj silnika biegiem i hamulcem tylko zablokuj wal
Opublikowano

proba nr 1 - gosc sie zabiera za odkrecenie śruby pneumatem bez blokowania niczego. Pojechalem z tamtad czym predzej, mimo ze "kol juz tyle odkrecali".

Polecilby ktos warsztat w Krakowie gdzie moge to zrobic? Mam jeszcze opcje w okolicach rodzinnych ale jest troche km, takze poki co probowalbym na miejscu jakbym znalazl kogos w pojeciem.

Opublikowano

proba nr 2 udana. Wymienione kolo chodzi idealnie w osi, kierownica nie masuje juz dloni, pokrywa silnika zmniej drga i ciszej gasnie.

Dzieki wszystkim za zainteresowanie i porady.

pozdr.