Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taka ciekawostka... i zarazem dobra zmiana...

Po lifcie w F20 przesuneli numerki z

116i -> 118i (136KM)

118i -> 120i (170KM -> 177KM)

oba to silniki 1.6.

Po jakimś czasie do wersji 118i trafił nowy trzycylindrowy silnik 1.5 (136KM).

Właśnie zerknąłem na konfigurator.

http://i.imgur.com/GyZftJE.png

Pojawiło się nowe 120i i już nie jest dłużej 1.6 tylko tak jak w serii 2 dwu litrowy silnik 184KM a co za tym idzie można już zamówić sportowy automat. I dalej wychodzi taniej niż "stare" 120i z 1.6 :duh:

Szczerze to się takiej zmiany nie spodziewałem, że w jakimś modelu BMW postanowi zwiększyć pojemność. :D

Inna sprawa, że tego 120i to mało kto chyba kupuje. Jak ostatnio byłem w serwisie dolać oleju to się dowiedziałem, że popularność tego modelu jest na zupełnie innym końcu spektrum niż np 320d. ;)

Teraz powinni zmienić numerację z 118i na 115i :D:D

Opublikowano (edytowane)
Ciekawe jak to będzie śmigać :) Mazziek a jaka jest różnica w cenie pomiedzy tym 120i z 2l i 120i z 1,6, napisałeś że potaniało.

Śmigać jak śmigać, na pewno powinien zyskać na brzmieniu ;)

Starałem się z palca skonfigurować mniej więcej to samo co mam u siebie. Wyszło 2-3 tyś taniej, ale może jakieś opcje potaniały. No i pytanie czy na dwa litry będą tak samo dawać rabaty jak na 1.6, może chcieli się po prostu pozbyć tych silników skoro znikają całkiem. Więc po rabatach może się okazać, że jednak dwa litry droższe :wink:

EDIT: Gdzieś przy wprowadzaniu 1.5 na rynek czytałem wypowiedź jakiegoś inżyniera, że BMW dąży do tego aby wszystkie silniki budować modułowo(cokolwiek to mogło znaczyć w przypadku robienia silnika ) w oparciu o ten sam moduł jednocylindrowy o pojemności 500 cc. I jak widzę teraz liczby się przynajmniej zgadzają:

- 3 cylindry 1.5

- 4 cylindry 2.0

- 6 cylindrów 3.0

Edytowane przez mazziek
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
120i + program na 250-270 km = fajna alternatywa dla m135i.