Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie odnośnie wymiany napinacza górnego łańcucha (nr 10 na schemacie) dla silnika N47. Czy można go wymienić bez rozbebeszania całej góry i zakładania blokady? Czy po wykręceniu nie przeskoczy nic na rozrządzie? Może ma ktoś doświadczenia i już to robił? Próbowałem podpytywać na innym wątku odnośnie rozrządu, ale cisza.

2722-rozrzad1.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wymiana napinacza jest banalnie prosta: otwierasz maskę stojąc przodem do samochodu w lewej tylnej stronie silnika jest wkręcony napinacz wykręcasz napinacz zwykłym kluczem lub oczkowym nie pamiętam rozmiaru chyba powyżej 20.w jego miejsce wkręcasz nowy i po robocie,nie zdążysz piwa wypić.Jeżeli wałem silnika nie obrócisz nic się nie przestawi,bez obaw.

Po uruchomieniu silnika niech pochodzi chwilę na wolnych obrotach by mowy napinacz spokojnie napełnił się olejem, a Ty w tym czasie dopijesz piwo :wink: .