Skocz do zawartości

[E60] 530d 2003r klimatyzacja nie działa nieustanna walka...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od jakiegoś miesiąca walczyłem z klimatyzacją (raz działała, raz nie, wentylator raz się załączał raz nie), w międzyczasie wyświetlał mi się kilka razy na dzień błąd od światła postojowego (ze względu na to, że działało światło olewałem temat).

Nie mogłem dość do ładu z klimą (za pierwszym razem nabiłem ją w zwykłym serwisie klimy i działała dwa dni) w związku z czym wstawiłem auto do mocno reklamowanego warsztatu, wymieniono mi sprężarkę i chłodnicę (co mnie mocno zdziwiło...). Odebrałem wczoraj samochód i po godzinie znowu siadła klimatyzacja i wywalił mi błąd całej wiązki lewego reflektora, w związku z czym otworzyłem klapę i okazało się, że dwie wiązki z lewego reflektora mają kostki położone na nadkolu, przez co były całe zasyfione i zawilgocone.

Wyczyściłem całość, przesunąłem kostki w suche miejsce i zniknął problem z komunikatem, jak również zaczęła działać klima.

Kolejny dzień walki z klima - nie działa w ogóle. Co może być przyczyną takie stanu działania klimatyzacji? Po nabiciu działa dzień, dwa i kaplica. Wentylator nie kręci, tak jakby nie miał siły i klima nie działa... Podobno układ jest szczelny i nie ubywa czynnika. Spotkaliście się z czymś takim?

Możecie polecić jakiś normalny warsztat w okolicy Wawy, który nie wymieni mi pół samochodu i naprawi klimę?

pozdr.

Cezar77

Opublikowano
Co znaczy że Wentylator nie ma siły?jak Wentylator masz nie sprawny to na trasie nic nie będzie ale na mieście przy nie sprawnym wentylatorze czynnik Ci wysadzi
Opublikowano
Ale gdzie ten warsztat ma być, w Gdańsku, Warszawie?

Dodaj info - nikt nie jest jasnowidzem :)

Lona Thic napisałem - w Wawie czyli Warszawie :)

pozdr.

Opublikowano
Co znaczy że Wentylator nie ma siły?jak Wentylator masz nie sprawny to na trasie nic nie będzie ale na mieście przy nie sprawnym wentylatorze czynnik Ci wysadzi

Wentylator nie kręci pełną mocą, czasami włączy się na chwilę pomiele delikatnie i się wyłącza, tak jakby miał regulację obrotów i ktoś go skręcił... podpatrzone na postoju, nie wiem jak się zachowuje w czasie jazdy....

coś jest nie tak tak jakby ze sterowaniem, sam wentylator jest ok.

Opublikowano
A na krótko jak podepniesz pracuje ok,nie mam takiego auta jak ty,u mnie nie ma żadnego sterownika do wentylatora,prąd idzie z przekaznika który zalacza panel
Opublikowano

Klima naprawiona. Serwis tłumaczył się, że odłączyła się wtyczka od wymienionej sprężarki. Jak dla mnie dziwna sprawa, ale już zostawiłem temat i nie drążyłem...

Dzięki za odzew w tej sprawie.