Skocz do zawartości

Power Box do nowego 320i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Czy możecie polecić go kogoś kto ogarnia Boxy do BMW 320i 184KM ?

Samochód jest na gwarancji więc typowy chiptuning nie przejdzie, wiem że V-Tech takie oferuje ale czy ktoś u nich robił ?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Niestety nie bardzo chcą robić ten model, podobno skrzynia zaczyna szarpać po każdej ingerencji.
Opublikowano
Niestety nie bardzo chcą robić ten model, podobno skrzynia zaczyna szarpać po każdej ingerencji.

Masz manual czy auto ? Skąd jesteś ?

Opublikowano
  • Autor

8 AT, ze Śląska

Ogólnie to bardzo ciekawy przypadek bo wypluł 209KM w serii na hamowni ;)

Opublikowano

No to rzeczywiście sporo :)

Ja mam manual i boxa i 0 problemów, ale rzeczywiście słyszałem opinie, że przy 8AT nie jest tak różowo.

Spróbuj JB4 ze stanów. Tam dużo tego myka i nikt nie raportuje problemów.

Opublikowano
  • Autor
Tylko właśnie nie chcę gotowca a box, który można wystroić ;)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ponawiam pytanie, V-tech się poddał niestety bo wywalało im non stop błędy ;)

Ktoś montował boxa do tego modelu ?

Opublikowano
To jest silnik n20 czy już ten nowy b48 ?
Opublikowano
  • Autor
Od 2015 wkładją B48 podobno.
Opublikowano

Witam,

ja próbowałem boxów do silnika N13 316i. Były to RaceChip oraz DTE. Oba boxy obsługują te same 3 czujniki. DTE dodatkowo obsługuje czujnik prędkości obrotowej silnika. Po zainstalowaniu obu boxów przyrost mocy jest bardzo podobny. Na hamowni zmierzyłem dla serii 156 KM oraz 276 Nm z boxem DTE było to 170 KM oraz 296 Nm.

RaceChip obiecuje 136KM (seria) do 176 KM (+40 KM)

DTE obiecuje 136 KM (seria) do 163 KM (+27 KM) wyszło + 14 KM po 2 krotnym strojeniu boxa.

http://images73.fotosik.pl/1237/aa36d413f4744b49.png

Box RaceChip zwróciłem do Niemiec. Oddali pieniążki bez problemu :cool2:

Obecnie jeżdżę z boxem DTE. Zrobiłem już z nim jakieś 10 000 KM. Jak na razie wszystko jest ok. Żadnych problemów. Samochód przyspiesza lepiej ale oczywiście nie ma aż takiej ogromnej różnicy. Samochód dzięki dodatkowym KM i Nm ładnie ciągnie przy większych prędkościach.

........RaceChip ........DTE

O-100 7,9 s.............7,8 s

0-160 19,3 s...........19,2 s

Poniżej symulacja z wyścigu dla obu boxów :lol:

Jeżeli chodzi o boxy do silników turbo benzyna to nie ma się co spodziewać wielkich efektów. Osoby które podawały przykłady dla sinika 320i z 184 KM do 250 Km i to przy użyciu jakiegoś najprostszego boxa 2 kanałowego wydają mi się zupełnie niewiarygodne i zalecam daleko idącą ostrożność.

Zdecydowanie zalecam przed dokonaniem zakupu o poproszenie wnyków z hamowni dla danego typu silnika. Ostrzegam że np. RaceChip rozsyła zupełnie wyssane z palca i niewiarygodne wyniki niby z hamowni a tak naprawdę są to po prostu rysunki z programu graficznego :8) Panowie z firmy która sprzedała mi box DTE po otrzymaniu wyników z hamowni próbowali je dość zabawnie podważać. Moc z boxem jest ok czyli te 170 kM ale bez boxa to jest zawyżony przez hamownie :mrgreen: Dodam, że test z boxem i bez był wykonywany w tym samym dniu przez wypięcie boxa i wpięcie. A wyniki powyżej 150 KM dla serii w przypadku tego silnika to standard. :cool2: