Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

:search: :search: :search: :search: :search: :search: :search:

Witam wszystkich,

jestem szczęśliwym posiadaczem bmw f10, nie znalazłem podobnego tematu. Mam problem z PDC, na początku zaczęło się od tego, że lewy skrajny przedni czujnik się przycinał, podjeżdżając do przeszkody pokazywał dobrze, po odjechaniu od niej pokazywał nadal w swoim pełnym zakresie przeszkodę.

Po intensywnym myciu auta znowu się zaciął, a po paru chwilach system PDC padł całkowicie i tył i przód ( kamera działa ).

Próbowałem wymienić wiązkę, niestety bez efektu, to samo, poniżej zdjęcia co wyrzuca idrive.. być może ktoś się spotkał z takim problemem ?

http://iv.pl/images/93830113513079991797.jpeg

http://iv.pl/images/98219339551299381808.jpeg

Będę wdzięczny za ewentualną pomoc!

Stefan

Edytowane przez stefan78
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W E60 było tak że jeśli padł jeden czujnik to przestawał działać cały PDC, może tu jest podobnie.
Opublikowano

Hm, podmieniałem ten skrajny i to samo.

Ogólnie tykania to ja na żadnym nie słyszę, sprawdzałem bezpieczniki, na moje oko wszystkie ok.

Sprawdzałem nawet napięcie na wiązce, no i o ile dobrze sprawdziłem, to tego napięcia na niej nie ma.. chyba, że w jakiś sposób poszła woda i poszedł moduł komfortu, no ale on chyba jest odpowiedzialny również za kamerę, która działa..

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Uruchom PDC przyciskiem i posłuchaj z bardzo bliska, a najlepiej podłącz auto pod komputer.
Opublikowano

Ale nic to nie da, bo na wiązce nie ma prądu. Z tego co wiem sterowanie na każdy czujnik jest oddzielne także wniosek jest taki, że już na wyjściu kostki ćwiartki prawej prądu nie ma. Najłatwiej podpiąć pod kompa i Ista wtedy coś podpowie. Jak nie to sprawdzić czy jest napięcie na wiązce z tyłu. Możesz zobaczyć tak jak Kruk pisze, może z tyłu coś się dzieje.

Moim zdaniem bezpiecznik :mrgreen: Daj foto wyraźnie bezpieczników i zobaczymy.

Import pojazdów z USA, Kanady, Emiratów.

www.importusa.pl

www.facebook.com/importusa

• 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

We wnęce gdzie jest akumulator.

http://i66.tinypic.com/2cztrp3.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
http://i63.tinypic.com/2m7uvd1.jpg
  • 1 rok później...
Opublikowano

dziś zaświecił sie i komunikat :

Awaria systemu pdc ,zaparkuj samodzialnie .

Przy włączonym przycisku parkowania sprawdziłem wszystkie czujniki organoleptycznie i wszystkie " pykają " przód oraz tył- natomiast sygnalizacji na ekranie i sygnału dżwiękowego brak , kamera działa normalnie.

Po podpięciu pod komputer błędy : błąd zewnętrzny i wewnętrzny na wszystkich czujnikach z przodu.

Dziwna sprawa bo czujniki z przodu "pykają " a błąd jest ten sam na wszystkich 4 czujnikach nawet jeśli padły to chyba nie 4 na raz

Ma ktoś pomysł gdzie szukać przyczyny ?

Opublikowano

zlokalizowano - naprawiono.

przyczyna brak styku w kostce wiązki przednich czujników.

wymiana wtyczki - koszt 15 zł.

• 4 lata później...
Opublikowano
W dniu 9.05.2019 o 17:51, kros napisał(a):

dziś zaświecił sie i komunikat :

Awaria systemu pdc ,zaparkuj samodzialnie .

Przy włączonym przycisku parkowania sprawdziłem wszystkie czujniki organoleptycznie i wszystkie " pykają " przód oraz tył- natomiast sygnalizacji na ekranie i sygnału dżwiękowego brak , kamera działa normalnie.

Po podpięciu pod komputer błędy : błąd zewnętrzny i wewnętrzny na wszystkich czujnikach z przodu.

Dziwna sprawa bo czujniki z przodu "pykają " a błąd jest ten sam na wszystkich 4 czujnikach nawet jeśli padły to chyba nie 4 na raz

Ma ktoś pomysł gdzie szukać przyczyny ?

Witam, dziś właśnie mam to samo co u ciebie, mam F11. Gdzie ta kostka się znajduje co wymieniłeś? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Jedyna kość jaka jest z przodu auta od PDC to X187*1B

Screenshot_20231207_163252_Chrome.jpg

Screenshot_20231207_163319_Chrome.jpg

Screenshot_20231207_163646_Gallery.jpg

Screenshot_20231207_163733_Gallery.jpg

Edytowane przez Burza1234