Skocz do zawartości

BMW E39 M57D30 słabe przyspieszenie NADAL --- HELP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Auto ma nową turbinę oryginał GARRET'a wymienioną w profesionalnym warsztacie 5 lat temu. Skrzynia automat -olej wymieniany raz. Wszystko było ok a tu nagle;

do 2000 obrotów zero przyspieszenia -but w podłogę do końca: i tutaj chwilowe wstrzymanie jakby się zastanawiała co zrobić i dopiero redukuje i 3500-4000 dopiero mocno ciągnie..

Mam zamiar na początek podmienić elektrozaworek przy turbo i zobaczyć czy pomoże coś bo akurat został mi taki po E90 a jest ten sam numer części. Macie jakieś pomysły co to może być? Na pewno temat już był przerabiany..

Edytowane przez Sincere
Opublikowano

Mi to wygląda na brak sterowania geometrią łopatek turbiny, czyli pewnie nieszczelność na wężyku podciśnieniowym.

Sprawdź czy przy dodawaniu gazu porusza się cięgno przy gruszce turbiny. Jak nie, to masz winowajcę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ciąg dalszy zabawy z BMW e39 widać nawet egzemplarze salon pl zadbane mają swoje problemy i bywają kapryśne.

Wężyki wymienione -zero poprawy

Wymieniony zaworek podciśnienia przy turbinie na nowy oryginalny -zero poprawy

Jazda z odłączoną przepływką -żadnej różnicy

Sztanga turbiny chodzi -skok jest niewielki (1-2cm)

Co jeszcze może być????

Turbina była wymieniana na nową 5 lat temu -NOWA nie regenerowana funkiel nówka w kartonie. Wszystko chodziło jak złoto do teraz. Mam na wszystko faktury.

Btw. wyłaśnie byłem świadkiem naprawy u mechanika w BMW F10 BiTurbo --------turbo rozleciało się na kawałki przy 80 tys km i kawałki wpadły do środka.

Właściciel załamany.

Gdybym nie był wielkim fanem BMW od zawsze powiedziałbym że BMW spadło jakościowo na psy :D:D

A tak serio co u mnie może być???? dajcie jakiś trop.. bo wpakowałem już trochę kasy i nadal jest problem.

Opublikowano

Pierwsza podstawowa zasada to nie pakować kasy na ŚLEPO tylko najpierw podpiąć auto pod INPA i sprawdzić parametry podczas jazdy - wtedy dużo więcej widać jak spisują się poszczególne elementy decydujące o przyspieszeniu (pompy paliwa, przepływomierz, doładowanie turbiny, korekcje wtrysków itp, itd).

Jak mamy Ci pomóc kolego skoro nawet nie zadbałeś o to aby tu wrzucić parametry LIVE DATA z INPA. Nikt tu nie ma szklanej kuli żeby Ci wywróżyć z niej co może być nie tak z tym autem.

Wysil się trochę bardziej to będzie szansa, że dostaniesz bardziej celne porady...

Pzdr.

Opublikowano

Dzięki -będe szukał mobilnego gościa z komputerem.. Dzisiaj byłem w zakładzie specjalizującym się w BMW w Krakowie koło ronda i totalna olewka niestety.

Za wszelką cenę odradzlii podpięcie do komputera "bo to nic nie da -nic i tak nie pokaże" Amatorszczyzna.

Widać mam za stare auto na ich prestiżowy serwis :D a już miałem tam jechać z wyminą tarcz i klocków w A5 -w życiu.

Opublikowano

Nie chcą podpiąć pod kompa bo wolą na palę wymieniać części - w końcu klient zapłaci a oni na tym lepiej zarobią.

Zmień warsztat.

Pzdr.

• 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zagadka rozwiązana; przewód podciśnienia przy "gruszce"...

Sparciały i zagięty. To nie mogło działać.

http://i.imgur.com/AxunwWf.jpg

Po wymianie tego przewodu na nowy auto odzyskało moc.

Opublikowano
Warsztat ktory wziol kase za wymiane wężyków nie zrobil tego. Wymienione zostaly wszystkie oprócz tego, ktory byl problemem. Ewidentnie chcieli mnie naciagnac na demontaz turbo "czyszczenie" a potem codownie moc by wrocila po takim zabiegu i wymienie wężyka ktory wczesniej opuścili. Zbrodnia zaplanowana idelanie. Tak zarabiaja warszraty "specializujące sie" w marce. Genialne. Nie robilem wojny -nie ludzie sie kłucić. Poprostu nastepnym razem bede zawsze przy naprawie.