Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Czyli więcej niż 500nm nie ładować?

temsky740 Ci wyraźnie napisał ile max Nm może przenosić Twoja skrzynia - 450 Nm.

Edytowane przez Andrzej62
  • Odpowiedzi 189
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A czym się różni ten mój automat od skrzyni automatycznej w np. M4 ?

w M serii zupełnie innе kino )))

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam kolegów. W Pt. tego tygodnia dokonałem wymiany oleju w skrzyni wraz z całym zestawem oraz dodatkowo oleju w dyfrze. Auto po wymianie przejechało juz 1000 km i jest bajka. Także panowie bez obaw warto to zrobić im szybciej tym lepiej. Za usługę dziękuje użytkownikowi Gorik79. Adam wykonał pełną profeskę i ocenił stan pojazdu co poprawiło mi humor. Za wyjątkiem tego ze za jakiś czas trzeba będzie zrobić rozrząd. :P Warto było tyle czekać i jechać.
Opublikowano
Teraz 180 k przejechane, podobno zaleca się juz koło 200 profilaktycznie wymienić. Jest juz minimalnie słyszalny dźwięk podczas jego pracy.
Opublikowano
Ja mam 200 tyś km i jestem już umówiony na wymianę. Też minimalnie już słychać, ale lepiej wymienić niż mieć niespodziankę ;-) Części wziąłem z czescidobmw.pl (Pan Maciej bardzo chętnie pomaga i przygotowuje listę potrzebnych części wraz z tymi sugerowanymi), koszt ok 1500 zł brutto (większość oryginały BMW, w przypadku 2 zestawów zamienniki, bo dostałem taką informacje: "Części rozrządu OE BMW posiadają na sobie podpis producenta Iwis, logo BMW oraz numer katalogowy BMW. Części w zestawach Febi to dokładnie te same części z widocznym podpisem Iwis oraz śladami po usunięciu logo BMW i numeru katalogowego BMW."). Robocizna ok 1000 zł brutto.
Opublikowano
To jaka jest średnia cena wymiany? Na forum tutaj czytałem ze optymalna to 4 koła o 2500 nikt nie pisał.
Opublikowano
to nie wiem skad te magiczne inforacje o ogrmnych ksoztach tej wymiany skoro tu Ci wychodzi 2500 z robocizna

Bo w ASO wyjdzie pewnie 6-7 tyś.

To jaka jest średnia cena wymiany? Na forum tutaj czytałem ze optymalna to 4 koła o 2500 nikt nie pisał.

Jeżeli zrobisz wszystko na oryginałach to wyjdzie ok 800-900 zł więcej + różne serwisy różne ceny biorą. Kilka osób już pisało na forum, że wymiana wyszła ok 2500-3000 zł.

Opublikowano

Mam pytanie, wymienialiście olej bo tak trzeba, usłyszeliście gdzieś albo wyczytaliście na forum?

A nikt z was nie miał wycieku ze skrzyni?

Ja dopiero pomyślałem o wymianie jak wszedłem pod bmkę i zobaczyłem wyciek ze skrzyni, znajomy mechanik powiedział, że przy tym przebiegu 174000km to standard w tych modelach.

Zaleciał wymianę oleju razem z miską.

Opublikowano

A jest możliwość sprawdzenia ilości oleju w skrzyni?

Żebym zaraz jej nie zakatował bo nie wiem jak dużo wyciekło.

Dopiero co kupiłem auto i nie wiem co się działo wcześniej.

Możecie kogoś polecić w Warszawie do wymiany miski i oleju? Gdzieś wyczytałem wcześniej, że koszt to ok 1600zł? (materiały + robocizna)?

Opublikowano
ktos tu pisal ze u kogos robil za 1300 z robocizna

na allegreo kupiusz oryginalny olej ZF i oryginalna miske za ok 1000zl

Dzięki

Opublikowano
Użytkownik Gorik79 napisz do niego koszt 1350 całość, ale tam jest długa lista oczekujących. Ja jestem mega zadowolony.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Orientuje się może ktoś z jaką siłą trzeba dokręcić śruby w misce olejowej skrzyni z tematu jak wyżej?

Chcę wymianę miski zrobić samemu i taka informacja by się przydała.

Opublikowano

Sprzedam 5 l oleju do skrzyni ZF

opis produktu:

LIFEGUARDFLUID 8 PŁYN ATF DO SKRZYŃ AUTOMATYCZNYCH ZF SERII 8HP.

ODPOWIEDNI DLA SPECYFIKACJI: ZF S671.090.312.

cena: 250 zł

Dzisiaj wymieniałem olej w ASO. Z zakupionych 10 l do skrzyni weszła połowa.

PS. Polecam wymianę efekt jest zaskakujący. Wymieniłem profilaktycznie. Skrzynia chodzi dużo lepiej.

W ASO za wymianę zapłaciłem 629 zł, olej i miskę kupiłem sam za 1080 zł.

Opublikowano

Co znaczy duzo lepiej? Płynniej, szybciej?

W którym Aso wymieniałeś?

Z góry dzięki za info.

Pozdrawiam

Maciek

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano

Od samego startu silnika chodzi idealnie. Wcześniej na zimno lub przy niskiej temperaturze potrafiła leciutko szarpać lub zamulac i puki nie wymieniłem, nie zdawałem sobie z tego sprawy. Teraz chodzi lepiej -idealnie.

W Bawarii wymieniłem.

Opublikowano

Podeślij na privat info za ile i gdzie kupiles częsci i jakie dokłądnie wchodzą w to.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano
Sprzedam 5 l oleju do skrzyni ZF

opis produktu:

LIFEGUARDFLUID 8 PŁYN ATF DO SKRZYŃ AUTOMATYCZNYCH ZF SERII 8HP.

ODPOWIEDNI DLA SPECYFIKACJI: ZF S671.090.312.

cena: 250 zł

Dzisiaj wymieniałem olej w ASO. Z zakupionych 10 l do skrzyni weszła połowa.

PS. Polecam wymianę efekt jest zaskakujący. Wymieniłem profilaktycznie. Skrzynia chodzi dużo lepiej.

W ASO za wymianę zapłaciłem 629 zł, olej i miskę kupiłem sam za 1080 zł.

Witam,

Kupując części u Maćka z BMWczęści napisał, że wchodzi 7 litrów oleju.

Wymianę oleju robiłem sam i zeszło mi tylko ok 4,6 litra starego oleju a wlałem 5 litrów.

Powiedzcie mi o co chodzi? Wie ktoś może ile naprawdę tego oleju powinni wejść?