Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

postanowiłem aktywować kuzynowi DRL w E60 przed liftingiem (2003). Podłączyłem się NCSem i w module LKM zmieniłem wartości parametrów: DRL_WERT_DIMMUNG i DRL_V_GEDIMMT. Drugi ustawiłem niepoprawnie na "aktiv", zamiast na "wert_02", wobec czego NCS rzucił błędem, ale jednocześnie auto wywaliło na zegary czerwoną kontrolkę z samochodem na podnośniku, a na wyświetlaczu ukazał się długi opis zatytułowany "Licht anlage". DRL w końcu zakodowałem poprawnie, jednak tego błędu pozbyć się nie mogę - sprawdzałem w CAS, LKM, MASK, KOMBI - w LKM pojawił się błąd informujący jakby o różnych wersjach "software", ale jego skasowanie nic nie dało.

Próbowałem również przekodować LKM pustym plikiem MAN, jednak również to nie pomogło.

Podczas łączenia INPĄ do modułu świateł pokazuje się informacja o różnicy w wersjach softu, ale po kliknięciu "OK" mogę normalnie przeglądać moduł, itp.

Czy jest jednak możliwość, że NCS w jakiś sposób "zaktualizował" soft i spowodował konflikt z innymi podzespołami?

Czy mógłbym prosić o pomoc i sugestię, co w tej sytuacji zrobić? Ustawiłem te dzienne, ale jednocześnie "zepsułem" kuzynowi samochód i chciałbym ten błąd naprawić :/

Będę wdzięczny za pomoc,

pozdrawiam,

Mateusz

Opublikowano

Nie cytuj bezpośrednio pod odpowiedzią!

Ja tak podejrzewam, że muszę je zaktualizować, jednak co wtedy? Zakodować światła jeszcze raz i błąd zniknie? Przekodować moduł pustym MANem?

Bo generalnie cel osiągnąłem - DRL się świecą, tylko równolegle 5 minut po zapaleniu samochodu, wyrzuca błąd na deskę, którego przyczyn nie mogę zlokalizować :/

Opublikowano
Jak zrobisz aktualizacje to możesz pustm MAN-em zakodować i błąd zniknie ale też wrócą ustawienia fabryczne czyli nie będziesz miał dziennych .Najlepiej zczytaj LMA i odrazu skopiuj go do MAN i zakoduj oczywiscie po aktualizacji SP-daten :)
Opublikowano

Nie cytuj bezpośrednio pod odpowiedzią

Wow, no to by było super, jeśli by to faktycznie rozwiązało mój problem :)

Dziękuję za radę, w sobotę będę znów z tym autem walczył. Mam nadzieję, że tym razem z sukcesem :)