Skocz do zawartości

e39 530d czy to wystarczy zeby klima ruszyla?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poruszalem juz temat kupna a raczej wyboru innego niz oryginalny wentylatora klimatyzacji.

Fakt jest taki ze kupilem nowy zamiennik.

Oczywiscie to, ze jest on uszkodzony stwierdzil fachowiec w serwisie klimatyzacji. Na wszelki wypadek odlaczyl mi on tez sprezarke zeby sie przez przypadek nie wlaczyla i nie uroslo cisnienie w ukladzie.

w poniedzialek zainstaluje wentylator w aucie.

czy jak podepne wentylator do kostki, podepne tez kostke do sprezarki to klima wystartuje czy konieczne bedzie podlaczenie komputera i zmajstrowanie czegos jeszcze??

Opublikowano

Podepniesz wszystko wystartuje jak należy. A tak na marginesie miałem też padnięty wentylator, klimatyzacja działała samo wisco dawało radę oczywiście nie było jakiś ekstremalnie wysokich temperatur

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeśli wszystko będzie sprawne, to powinna działać.

Ja tylko dodam na marginesie, że odłączanie na wszelki wypadek sprężarki z powodu zepsutego wentylatora to zbędna ostrożność. Jeździłem bez wentylatora przez jakiś czas, podczas jazdy pęd powietrza wystarczał, żeby klima normalnie działała, na postoju wyłączałem ją, a w sumie nawet pewnie by się nic nie działo, jak bym nie wyłączał, bo sama przestawała działać. Oczywiście nie to, żebym zalecał taki sposób użytkowania, absolutnie nie, niemniej jednak awaryjnie można i żadne straszliwe konsekwencje nie grożą.

Opublikowano

Zeszłego lata nawalił mi wentylator w mieście a dokładniej jeden rezystor. Było wtedy około 34-35 stopni temperatura powietrza. Wentylator stanął o czym nie wiedziałem i wywaliło mi czynnik zaworem bezpieczeństwa. W układzie zostało 205 gram. Wymieniłem rezystory od razu dwa, klima nabita i działa.

Więc nie ryzykował bym używania w mieście klimy bez wentylatora, poza miastem jest to dopuszczalne.