Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich jestem tu nowy

Od niedawna posiadam E91 2,0D 2011r po pewnym czasie okazalo sie ze dwumas pada.

Po wymianie nowej dwumasy i kompletnego sprzegla firmy LUK sprzegło się slizgało przy wyzszych obrotach (od 2000 wzwyż).

Obrotomierz staje w tym przedziale, samochód nie przyspiesza i po chwili dopiero zaczyna wchodzić na obroty

Mechanik twierdzi, ze sprzegło jest ok...

Na starym komplecie nie było takiego problemu, samochód przyspieszał tak jak powinien.

Moim zdaniem jest to wina sprzegla, tym bardziej, ze pojawila się na komputerze komunikat "USZKODZONE SPRZEGLO..."

Po podłaczeniu pod komputer wyskoczyły 4 błędy: A56F, 5DEC, 49AB, 4A91.

Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu problemu.

może kltoś z Was sie z tym spotkal.

Pozdrawiam,

Edytowane przez PawelE91
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Obrotomierz staje w tym przedziale przez chwile, samochód nie przyspiesza.

Jeśli sprzęgło by się ślizgało, to obroty by rosły a samochód nie przyspieszał.

Sprzęgło jest między silnikiem a skrzynią, więc jeśli się ślizga, to nie przekazuje momentu obrotowego z wału korbowego w stronę skrzyni.

• 5 lat później...
Opublikowano

Cześć kolego znalazłem twój problem jaki miałeś ze sprzęgłem ślizgającym się kiedyś . Czy mógłbyś mi powiedzieć jak go rozwiązałeś ? Ja w swojej x1 mam to samo w okolicy 2tyś. obr. jest poślizg sprzęgła ,auto wchodzi na obroty ale nie ciągnie ,dopiero po chwili zaczyna przyśpieszać pomału. Błędy które mam to 4A91 i 49AB . Jestem właśnie przed wymianą sprzęgła , mam już też zakupiony cały zestaw z Luk dwumas i kompletne sprzęgło i czytając Twój post ,boję się że zmienią mi sprzęgło i będzie to samo :/

Z góry dziękuję za pomoc , pozdrawiam