Skocz do zawartości

E39 523i M52B25TU - mocne falowanie obrotów (przepustnica)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jakiś czas temu w moja E39 523i M52B25TU (07/99) odmówiła posługi - awarii uległa przepustnica oraz regulator biegu jałowego. Oba elementy wymieniłem, lecz teraz obroty silnika wahają się bardzo mocno (amplituda ~700rpm), zarówno przy wolnych obrotach (wahają się w zakresie 750-1450) jak i przy trzymaniu gazu w dowolnej pozycji (tzn np. jak przytrzymam lekko gaz to obroty wahają się 2000-2700 itp).

* Awaria przepustnicy i regulatora biegu jałowego objawiła się poprzez wyświetlanie komunikatu "FAILSAFE ENGINE PROGRAM" i podświetleniem kontrolek "CHECK" oraz "ASC". Powodowało to brak reakcji na pedał gazu powyżej 1100rpm i mocne szarpanie. Po odczytaniu błędów o tematyce MDK i PWG było jasne - awaria przepustnicy (wyczyszczenie jej nic nie zmieniło, dlatego ją wymieniłem)

* Adaptacja przepustnicy - wykonałem ją zgodnie z instrukcjami z zagranicznych for internetowych (INPA + 4 WOT) ale nic to nie zmieniło.

Moje przypuszczenia kierują się w stronę regulatora biegu jałowego (zakupiłem używany oryginał). Chciałem kupić fabrycznie nowy, ale są tylko nieoryginalne w sprzedaży.

Proszę o jakieś sugestie, za każdą pomocną odpowiedź będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

Opublikowano

Problem rozwiązany!

Wystarczyło wyregulować przepustnicę śrubą która się znajduje na jej bocznej części, "Beatka" chodzi jak złoto :evil: :twisted:

Opublikowano
Genialne!Proszę podrzuć opis jak to zrobić śrubą,która tak naprawdę nie istnieje.Nie piszę tu o śrubie ograniczjącej ale o tej śrubie regulacyjnej.
Zakup BMW zarejstrowanego w RP to brak wyobrazni,lenistwo lub bezgraniczna naiwność.
Opublikowano
A ja panowie mam szybkie pytanko czy przepustnica powinna sie otwierac bez zalaczonego silnika czy nie bo mam dwie i niewiem ktora jest walnieta ta co sie otwiera czy ta co sie nie otwiera autko to 523 2000rok i przepustnica niebieska h?no i przy okazji jaka sruba regulajaca?