Skocz do zawartości

E26 320i m50b20 + vanos - wariuje elektryka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich ponownie. Otóż od jakiegoś czasu jestem posiadaczem e36 sedana z roku 1993 2.0 z vanosem. Jestem w trakcie przywracania mu dawnej świetności i moja uwaga spoczęła w tym momencie na elektryce - mianowicie elektryka kompkletnie wariuje w tym samochodzie. Na początku powiem że w samochodzie był zamontowany przpez poprzedniego właściciela niefabryczny zamek na pilota oraz alarm, jest też zrobione odcięcie zapłonu no i tutaj zaczynają się schody. Odcięcie zapłonu działa na magię są momenty kiedy działa a są momenty kiedy nie. Przednie elektryczne szyby wyłączają się i włączają kiedy im pasuje (nie otwierają). Kontrolka tylnego światła przeciwmgielnego włącza się kiedy chce i podczas kiedy się pali , tylne prawe światło jest wyłączone... Centralny zamek odbija kiedy mu pasuje , lampka wnętrza , kiedy jest ustawiona na tryb aktywacji przez drzwi , włącza się sama podczas jazdy najczęscięj kiedy mocno hamuję . Wydaje mi się że poprzedni właściciel bawił się w elektryka i mu nie wyszło i coś kompletnie spierdolił- nie wiemczy np lampkę podpiął do czujnika zużycia klocków czy też nie , ale ogólnie w elektryce jest niezły burdel. Może ktoś z was ma jakieś sugestie co może być powodem takich jaj ?
Opublikowano
Pomysl jest taki zebys odpial wszystko co dołożył tamten, kable polaczyl tak jak sa oryginalnie i wtedy zobaczymy. Od tego zacznij. Moze skrzynka bezpiecznikow jakas zalana, kable gdzieś przetarte i robia ci zwarcia. Kable ida obok progow pod dywanem, zdejmij schowek pasazera i zobacz co tam sie dzieje za nim.
szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przyczyną kilku twoich problemów jak sądzę są wytarte krańcówki drzwi.Na słupku masz rygiel z krańcówką.Jest tam czarna tulejka która gdy się wytrze powoduje niedociskanie krańcówki.Należy te czarną tulejkę obrócić kombinerkami wytartą stroną w kierunku drzwi.Centralny,oświetlenie wnętrza powinny się uspokoić.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

Dzięki Panowie za odpowiedź. Wyciąłem dodatki i światła oraz zapłon działają perfect. Zrobiłem porządek z czujkami zamknięci przednich drzwi i światło wraz z centralnym się uspokoiły. Teraz w elektryce zostały 2 rzeczy - elektryczne szyby działają kiedy chcą oraz czasami wyłącza się wentylacja i działą tylko na 4 , jak zmienię na 3 lub mniej to nie działa , dzieje się to sporadycznie , najczęściej działają wszystkie stopnie wentyla... tak przy okazji - czy ktoś w was zna sposób na nieszczelny korek zbiornika do spryskiwacza ? Płyn wycieka mi górą gdy samochód trochę się przechyli.

EDIT2: Dodam jeszcze że szyby częściej działały kiedy były te patenty do zapłonu i świateł podłączone. Odcięcie zapłonu było 1 żyłą podpięte do obwodu szyb.

EDIT3: Szukam przekaźnika 61 35 8 364 690 lub 61 35 8 364 090, najlepiej w Wieliczce lub Krakowie.Jeśli masz takowy, napisz do mnei na PW.