Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Wczoraj gdy zgasiłem silnik, a po około godzinie chciałem go znów odpalić silnik zaczynał kręcić (około 10x próbowałem), a następnie było słychać jedynie takie specyficzne tykanie... Silnik był jeszcze ciepły, ale na zimnym już nie chciał odpalić. Dwa dni temu miałem ten sam problem pierwszy raz, lecz gdy silnik ostygł to odpalił. Próbowałem odpalić samochód podczas holowania z biegu, ale nic to nie dawało, kręcił się z prędkością tak jak przyspieszał samochód holujący. Później zaczęły świrować dodatkowo kierunkowskazy(włączone awaryjne), gdy naciskałem na pedał hamulca zaczynał z dużą częstotliwością zaczął migać prawy kierunek, oraz lampka ABS... Przy zamykaniu auta już nie miał mocy na centralny i dopiero po którymś razie się udało.

Rozładowany aku? Rozrusznik? Zwara w obwodzie? Pompa lub ciśnienie paliwa? Jakieś inne sugestie co to może być?

Opublikowano

Przyczyna kierunkowskazów rozwiązana- spalona lewa tylna żarówka.

Był również rozładowany akumulator.

Zostaje kwestia czemu nie odpala podczas kręcenia..

Opublikowano

masz do sprawdzenia w sumie 2 rzeczy, paliwo i iskra. Powietrze zawsze jest.

Sprawdź czy odpali z plaka wtedy wiesz że jest iskra a nie ma paliwa, jak z plaka nie pali znaczy że nie masz iskry (paliwa być może również).

jakieś alarmy dodatkowe i inne rzeczy które mogłyby powodować odcięcie pompy paliwa albo zapłonu posiadasz ?

szukam
Opublikowano

Iskra była sprawdzana jako pierwsza, była ;)

Okazało się że pompka paliwa skończyła swój żywot, a że nigdzie w okolicy nie było na wczoraj pompy paliwa, sprawdziła się sama pompka z corsy :D Działa bez problemów ;)