Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Tak, mamy w domu dwie sztuki n20 i nie mogę powiedzieć złego słowa na ten silnik.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Moc jak na 2 litry jest ok, można ja zwiększyć do ok 280-300 KM.

Spalanie do 10 w mieście nierealne, chyba że ultra emerycka jazda. Z tym że u mnie jest xdrive. Trochę korków i pare przyspieszeń i wychodzi 12-14 litrów.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam wrażenie, że 20i i 28i/30i palą podobnie.

Miałem okazję zrobić kilkadziesiąt km też z xdrive 320i i tylko po samym Krakowie jadąc naprawdę spokojnie przez w zasadzie całe miasto, bez jakiś masakrycznych korków wyszło 11 litrów.

Jak na osiagi 20i za dużo wg mnie, jak na osiągi 30i ok.

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Dlatego pierwsza rzecz jaka trzeba zrobić w 20i to remap :)
Opublikowano
Ja jednak moge cos poweidziec o jednej slabej stronie tego silnika - chodzi jak traktor, diesel, serio hehe Ale tylko na zewnatrz, we wnetrzu jest spoko. U mnie spalanie po mapie wynosi 10 - 14 miasto, 8 - 10 trasa srednio. Duzo na trasie rosnie gdy sie leci 170+
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Mój nie chodzi jak diesel, mam w domu też n47 20d :lol: Aczkolwiek wtrysk bezpośredni = głośniejsza praca, nic z tym nie zrobi. Zagłuszam wydechem Performance :8)
Opublikowano
Mój nie chodzi jak diesel, mam w domu też n47 20d :lol: Aczkolwiek wtrysk bezpośredni = głośniejsza praca, nic z tym nie zrobi. Zagłuszam wydechem Performance :8)

mojje F56 JCW z 2.0 B48 chodzilo jak diesel :)

Opublikowano
możesz startować od 60 tys.

BMW F31 320d ED (N47T) - Mobil 1 ESP 5W-30 + AR9200

BMW F20 118d (B47) - MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W-30

Opublikowano
Panowie jaki jest sensowny budżet na f30 z początków produkcji? Pojemność 2l obojętnie czy diesle czy benzyny.

znajomy ma do sprzedania fajną 320i biała perła, skóra, duża nawigacja. 30 tys przebiegu. Rocznik bodajże 2017. Import KANADA. Bezwypadkowy i ma przepisany pakiet serwisowy.

Cenił z tego co pamiętam 75-80

Opublikowano

19 21:01

Panowie jakie opinie ma silnik 2.0D 184KM z początków produkcji?

Zastanawiam się pomiędzy F30 a F10 w okolicach 12k euro(będę kupował w DE). Jak bardzo różnią się kosztami te modele w eksploatacji? I jak różnią się względem E90 również 320d?

Opublikowano

Randall odnośnie czego jest Twój post? :lol:

Nie powiem bo się uśmiałem. :lol: Chyba, że tak profilaktycznie zajrzałeś do tematu. :D

Taki obraz mi stanął przed oczami, że ktoś zaczyna mówić "mam 320d na oku...." i nawet nie skończył zdania, a tu Randall "wymienić rozrząd i jeździć!". :lol:

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Odnośnie pytania o n47 z początku produkcji f30. Normalne ze takie auto będzie miało już pare kilometrów.

Mam ten sam silnik w e91 i pierwsze co zrobiłem to łańcuch.

Nie bardzo wiem co cię tak bawi? Może żyjesz w przekonaniu ze serii F ten problem nie dotyczy ? To obyś się nie zdziwił bo w mojej ex f20 rozrząd był zrobiony na gwarancji w aso.

Opublikowano

Jeju.. to nie był jakiś przytyk z mojej strony.

Dlaczego od razu atakujesz? :wink:

Fajnie to wyszło po prostu i tyle.

Nic mniej nic więcej. Bez żadnego drugiego dna.

Just like that.

Pozdrawiam. :)

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Jak tak to przepraszam, mam zły dzień :lol:

Wracając do tematu to jeszcze wypada sprawdzić czy jest akcja serwisowa na chłodniczkę EGR :)

Opublikowano

Za 12k Euro to raczej E60 a nie F10... Nawet na F30 to dosc maly budzet, bedzie pewnie mial spory przebieg skoro chcesz ropniaka) i spory "pakiet startowy" do zrobienia co podwyzszy koszta zakupu...

Nie zrozum mnie zle, ale szukanie po taniosci odbija sie potem czkawka

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Eee tam bez wielkich wymagań wyposażeniowych to f30 kupi jakaś flotowke. F10 nawet nie patrzyłem na ceny.
Opublikowano
Patrząc na mobile.de to w przedziale 11-13k jest sporo dobrych egzemplarzy, często wystawianych przez salony czy pierwszych właścicieli. Z przebiegiem 120-180k km.
Opublikowano

Wracając do tematu to jeszcze wypada sprawdzić czy jest akcja serwisowa na chłodniczkę EGR :)

:cool2: :wink:

Nic się nie stało.

Zły dzień tłumaczy. :wink:

Dokładnie, koniecznie zapytaj sprzedającego bo być może już ją odbył, jeśli nie to przygotuj VIN i telefon do ASO i pytaj czy się łapiesz na akcję wymian chłodnicy EGR.

Bardzo możliwe, że obejmie Cię też akcja wymiany śrub w maglownicy.

O to też zapytaj.

Rozrząd :wink: jak Randall wspomniał, chyba najistotniejsza kwestia.

Dowiedz się czy był robiony czy nie, jeśli nie to warto się tym zainteresować od razu po zakupie.

Ja z racji, że kupiłem auto już z dużym przebiegiem to rozrząd zrobiłem późno bo moja F31 miałą już ponad 230 000km. Delikatnie dzwonił przy odpalaniu i to byl jedyny objaw.

Więc wytrzymał długo.

Ale inni (nawet tutaj na forum) nie mieli tyle szczęścia i nie dojeździli nawet do 180 000 km.

U mnie po zakupie włożyłem około 6k zł.

Rozrząd, olej w skrzyni, sprzęgło.

Opublikowano
Panowie wracając do kosztów utrzymania autka, jak wypadają one w porównaniu do e90. Oba auta 320d, e90 2010-2011, f30 z początków produkcji. Sporo się różnią w utrzymaniu?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Niezbyt widzę różnice.

Chyba że w f30 hamulce M to wtedy droższe tarcze i klocki.