Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Zamówiłem już olej (motul) ale tu wszyscy piszą że wymienili także odmę. "WYGOOGLOWAŁEM" co to jest odma, ale nie wiem, czy to się wymienia razem z olejem, jak niektórzy piszą, czy może trzeba czekać aż się coś zepsuje, absolutnie nie wiem z czym to się je. Na dodatek niektórzy piszą "odma x 2". Jak ktoś będzie miał wolną chwilę - to może by mnie uświadomił jak to na prawdę jest. Mam 10 letnie 630i, więc ile tych odm mam wymienić :duh: i czy musi być z sewisu, czy wystarczy za 200zł z allegro? W przyszłym tygodniu będę wymieniał olej, filtry i robił 'przegląd błędów' to może i odmę trza...

Mieszkam w małym miasteczku na prowincji więc proszę o wyrozumiałość :D,

Pozdrawiam - Arek ze Świnoujścia.

P.S. Znalazłem taką:

http://allegro.pl/odma-separator-oleju-bmw-e60-e65-730i-e63-e64-3-0i-i5877825676.html

Opublikowano
Odma to separator oleju jesli nie masz objawow typu lekkie falowanie obrotow czy jakies kopcenie to nic nie musisz wymieniac u ciebie jest jedna odma w v8 sa dwie :)

Czasem na drodze spotykam prawdziwych szalencow...

Pedza na złamanie karku i wbrew rozsadkowi...

Czasem naprawde ciezko ich wyprzedzic...

Moje 730d==>

Opublikowano

Do tych "ODM " ( nie wiem czy dobrze odmieniłem) idą jeszcze 2 rurki w przypadku v8 które też wypada wymienić.

Ja za cały komplet zapłaciłem z wymianą 700 zł.(Oczywiście Org BMW )

Opublikowano
700zł za wymiane 2xodma?? :shock: powaznie? to robota na 10 min sciagasz oslone i podwazasz dwa plastiki a ori odma kosztuje 90zł szt. :roll:

Moje 730d==>

Opublikowano

Tam była 2 x Odma plus 2 x przewody czy tam rurki więc koszt wyższy niż te 150 zł

Wiesz ja płacę cenę w warsztacie tak aby ktoś zarobił an ie przychodzę do warsztatu że na allegro 150 zł i chce po tyle :)

Opublikowano
ale to jakas komedia 700 zł za dwie odmy w serwisie pewnie by cie skasowali max 300zł ori odma z serwisu kosztuje 91zł powiem ci zmien mechanika :nienie:

Moje 730d==>

Opublikowano
700zł za wymiane 2xodma?? :shock: powaznie? to robota na 10 min sciagasz oslone i podwazasz dwa plastiki a ori odma kosztuje 90zł szt. :roll:

Czyli nie wymieniasz całej kompletnej odmy tylko te okrągłe zaślepki z membramą? I to wystarcza?

Opublikowano
kompletnej odmy?? odma to ta wlasnie gumowa membrana ze sprezynka :wink: nic wiecej tam nie ma

Moje 730d==>

Opublikowano
ale to jakas komedia 700 zł za dwie odmy w serwisie pewnie by cie skasowali max 300zł ori odma z serwisu kosztuje 91zł powiem ci zmien mechanika :nienie:

Same przewody to 200 zł za sztukę czyli już mamy 400 zł oraz sama Odma 200 zł plus 100 zł za wymianę.

Ja chciałem cały komplet a nie samą Odmę

Niestety warsztat musi też zarobić a ja nie mam czasu,chęci ani umiejętności aby samemu grzebać nawet przy takich pierdołach.

Z tego co widzę na allegro jest po 110 zł jakaś jedna sztuka.

Przewody po 49 zł ale używane więc śmietnik.

Nie sądzę że taki komplet zrobisz czy kupisz nawet za 300 zł.

Może i nie jest najtaniej ale na pewno dobrze i solidnie zrobione .

Serwisu nie mam zamiaru zmieniać bo się jeszcze nie zawiodłem a skoro wizyty ustala się tam miesiąc wcześniej z braku miejsca to na pewno nie jest to slaby warsztat.

Opublikowano
ale przewody nie sa w kazdym modelu zagladales czy je masz?? u mnie nie ma przewodow i u forumowiczow z 7er tez nie mieli przewodow jak mozesz podaj numer czesci tych rurek podobno one byly montowane tylko w pierwszych modelach :)na realoem.com tez nie moge ich znalesc w 645 z 2003 :D ja poprostu twierdze ze 700zł za glupia odme to cena z kosmosu oczywiscie to twoje auto robisz z nim co chesz tylko znam mechanikow i wiem ze jak widza kogos kto sie nie zna wciskaja mu rzeczy z kosmosu kasuja za cos czego nie robili :)pozniej opinia bmw jest zlom awaryjny z drogimi czesciami :wink:

Moje 730d==>

Opublikowano

tak na marginesie...w ramach wymiany oleju po zakupie auta wymieniłem też odmy na nowe.

Przy wymianie okazało się, że poprzedni właściciel jednak nie kłamał i niedawno odmy wymienił :)

Jak ktoś che to leżą u mnie w garażu dwie odmy w super stanie

pozdr

Wojtek

gramy/małpa/op.pl

Opublikowano
ale przewody nie sa w kazdym modelu zagladales czy je masz?? u mnie nie ma przewodow i u forumowiczow z 7er tez nie mieli przewodow jak mozesz podaj numer czesci tych rurek podobno one byly montowane tylko w pierwszych modelach :)na realoem.com tez nie moge ich znalesc w 645 z 2003 :D ja poprostu twierdze ze 700zł za glupia odme to cena z kosmosu oczywiscie to twoje auto robisz z nim co chesz tylko znam mechanikow i wiem ze jak widza kogos kto sie nie zna wciskaja mu rzeczy z kosmosu kasuja za cos czego nie robili :)pozniej opinia bmw jest zlom awaryjny z drogimi czesciami :wink:

Moja 6 jest jedna z pierwszych więc chyba te przewody musiały tam być ...

No odmy były na pewno 2 ...

Szczerze mówiąc nie sądzę aby warsztat mi wymieniał coś czego nie ma i wziął za to pieniądze.

Zbyt dobra reputacja tego warsztatu a ja w pośpiechu nawet nie kazałem pokazać starych części które były wymienione.

Dla pewności jeszcze spojrzę czy te przewody są nowe ale pewnie nie da się tego zobaczyć bez ściągania filtra powietrza?

Opublikowano
Filtra nie trzeba demontowac wystarczy odkrecic 4 torksy sciagnac oslone z silnika i dwie male boczne i tam bedziesz wszystko widzial czarny okragly plastik pod nim jest odma :)

Moje 730d==>

Opublikowano

no i pamiętam pytał mnie czy chce tą ODMĘ wymieniać z przewodami czy bez więc nie sądzę że chciał oszukać..

Suma sumarum przewody koło 200 za szt. odmy 100 zł za sztukę więc cena nie jest wygórowana jak za taki komplet.

Zawsze oglądam stare części ale tym razem nie miałem czasu...

Narobiłeś mi rozkminy a za pewne wszystko jest jak należy i będę teraz się stresował póki nie zajrzę czy przewody są nowe ..

Opublikowano
Witam, u mnie w 3 litrowej szóstce jest tylko jedna odma i trochę się różni od waszych w większych silnikach (jest w kształcie pająka lub coś podobnego, podczas gdy u was coś w rodzaju zakrętek, jak się nie mylę), cena w serwisie około 300 zł, cena na allegro około 200. Wymieniłem olej, a mechanik potwierdził to co mi napisał w jednym z pierwszych postów na ten temat RIKOO, że póki nie dymi, nie faluje i nic się nie dzieje - to nie jest potrzebny wydatek, choć nieduży. Stwierdził że była niedawno wymieniana. Po wymianie oleju (zmiana castrol na motul) auto chodzi jak nowe. Pozdrawiam.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Mała aktualizacja. Pojechałem do mechanika , bo coś mi kapało w nocy na kolektor (dosłownie 3-4 krople) i przy odpalaniu śmierdziało spalonym olejem. Myślałem że to uszczelka pod pokrywą zaworów, ale przy okazji skończyło się na uszczelniaczach zaworów i paru innych rzeczach, ale m.in ODMA, która w serwisie kosztuje 300 (BMW 630) - facet zamawia w Niemczech za 170. Trochę to dziwne, ale widziałem opakowania zwrotne od części do aut, które miał na warsztacie. Na dodatek na wszystkie części 2 lata gwarancji i jakiś wpis do niemieckiego systemu serwisowego BMW po nr VIN (tego jeszcze nie rozkminiłem, ale wkrótce dam znać).