Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj podczas powrotu do domu auto zaczęło wydawać dziwny stukot z początku myślałem że, to tłumik znowu się odczepił jednak kiedy dojechałem do domu zauważyłem że ów stukot wydobywa się z okolic silnika a dokładnie z pod pokrywy zaworów.

Ogólnie jest to dość dziwna sprawa gdyż nie zawsze go słychać tzn, co jakiś czas ustaje bądź jest bardzo cichy, ilość obrotów silnika nie ma tutaj znaczenia bo raz na luzie stał i sprawdzaliśmy co to i stukał jak oszalały a za chwilę jak jechaliśmy aby sprawdzić jaki będzie efekt na obrotach to cichnął albo całkowicie zanikał. lub też na odwrót na luzie nic nie było a jak dałem gazu to od razu zaczęło stukać.

Zmienialiśmy mu olej jednak nic to nam nie dało, czy ktoś ma może jakąś propozycję co może być przyczyną ?

Opublikowano
Zdejmij pokreywe rozrzadu i zobacz co sie tam stalo. Moze walek rozrzadu wytarl sie? A moze poluzowalo sie kolo zebate rozrzadu?
Opublikowano

Auto poszło do mojego znajomego, dzisiaj się dowiem czy jest to naprawa za 200-500 zł czy do wymiany mam silnik. Po godzinie 16 będę więcej wiedział.

a więc tak poszła jakaś część pod miską i mam do szlifowania wał, jednak mechanik mówi że to się nie opłaca itp itd. Jak myślicie ma racje że się nie opłaca tego robić czy po prostu próbuje naciągnąć mnie na wymianę silnika?

Opublikowano
Panewki, mam teraz rozebrany silnik więc jak mi się uda jutro zrobić jakieś zdjęcia to postaram się je zamieścić.
Opublikowano
jest duże prawdopodobieństwo, że po wymianie za chwilę będą dalej stukać. Przed montażem trzeba zbadać kondycje wału i koniecznie sprawdź ciśnienie oleju- pompa może niedomagać
Opublikowano
trzeba było sprawdzic ciśnienie oleju czy jest prawidlowe. Nie koniecznie to musi być panewka; mogą to być popychacze tak miałem u siebie. w silniku 2.0 po wymianie był przez chwilę spokój. Poźniej na nowych szklankach dalej stukał, okazało sięże kanały olejowe zaczęły się zatykać i raz dzwoniło raz nie. pozdrawiam