Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem tego typu, iż w moim e90 2005r. system iDrive nie działa tak jak powinien. Tzn, po odpaleniu silnika to przez pierwsze pare minut, wczoraj nawet cały czas, cały system iDrive w tym muzyka zacina- raz leci, raz nie gra. Przy przesuwaniu czegos np. w prawo albo lewo gałka, idrive działa z opoznieniem. po jakims czasie system zaczyna dopiero działac tak jak powinien i nic nie zamula, gdy wylaczymy autko i jakis czas pozniej do niego wejdziemy, problem pojawia sie ponownie. Czasem wszystko działa tak jak powinno, aczkolwiek większość wejsc zaczyna sie od zaciętego radia...

Kto może pomóc ?

Opublikowano

Ja mam trochę inny problem z samym wyświetlaczem a mianowicie jak auto przenocuje na zewnątrz w obecnej temp. ok . 0 - / - 5 to wyświetlacz jakby jest od lewej jego strony do prawej ciemniejszy . Wszystko widać ale jakby zamarzał . Po około 15 minutach jazdy gdy jest już cieło w aucie to dochodzi do siebie i cały świeci normalnie . Czy też tak ktoś ma i czy to normalne ? :?:

Pozdr.

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
U mnie tez zacina i chodzi wolno, z opuznieniem. Zazwyczaj przy i po odpalaniu. Zaczeło sie to gdy temperatury spadly (jak auto sie nagrzeje wszystko wraca do normy,chociaz moze jeszcze czasem opuznia) , i z tego co czytalem to nietylko u nas tak jest w zimie. Ale co z tym robic?
Opublikowano
Panowie, to komputery, muszą się zagrzać do pracy i URUCHOMIĆ:P mają prawo na początku wolno działać lub się zaciać (inicjalizacja ustawień itp...)

Wow, tyle lat pracuję w zawodzie i pierwszy raz coś takiego słyszę. Jedyne co może się stać, to ulec nieznacznemu obniżeniu taktowanie zegara. Kwarc w niskiej temperaturze zmienia nieco swoje właściwości i spowoduje, że procesor będzie miał nieco mniej MHz ale to wszystko. Podobnie ekran LCD, może smużyć. Tak samo zachowa się zegarek elektroniczny zamknięty w zamrażarce na jakiś czas, zacznie się spóźniać ale nieznacznie.

U mnie I-Drive zamula w momencie parowania z telefonem przez BT (mam dużo kontaktów w książce telefonicznej). Jeżeli wyłączę BT przed uruchomieniem silnika startuje znacznie szybciej. Polecam sprawdzić.

Pozdrawiam

Opublikowano
Panowie, to komputery, muszą się zagrzać do pracy i URUCHOMIĆ:P mają prawo na początku wolno działać lub się zaciać (inicjalizacja ustawień itp...)

Wow, tyle lat pracuję w zawodzie i pierwszy raz coś takiego słyszę. Jedyne co może się stać, to ulec nieznacznemu obniżeniu taktowanie zegara. Kwarc w niskiej temperaturze zmienia nieco swoje właściwości i spowoduje, że procesor będzie miał nieco mniej MHz ale to wszystko. Podobnie ekran LCD, może smużyć. Tak samo zachowa się zegarek elektroniczny zamknięty w zamrażarce na jakiś czas, zacznie się spóźniać ale nieznacznie.

U mnie I-Drive zamula w momencie parowania z telefonem przez BT (mam dużo kontaktów w książce telefonicznej). Jeżeli wyłączę BT przed uruchomieniem silnika startuje znacznie szybciej. Polecam sprawdzić.

Pozdrawiam

Źle zrozumiałeś, pisząc zagrzać się, miałem na myśli inicjalizację ustawień (personalia, radio, klimat, navi lub BT o ktorym piszesz...)

Opublikowano
Podświetlanie, najprawdopodobniej nie łączy bo puścił gdzieś lut. Jak uderzysz w deskę i się zaświeci na zimnym to już wiesz o co chodzi.

Takie eksperymenty to robiłem jak miałem Vectrę B :lol: , ale tam to zdawało egzamin . W tym przypadku nic nie pomogło :shock: .

Dalej jak auto jest na zewnątrz i zimne to wyświetlacz świeci sobie z lewej strony jaśniej a od połowy jakby mu zmniejszył jasność do 2/3 . Po rozgrzaniu auta wszystko się wyrównuje . Dziwna przypadłość ale może to rzeczywiście wina pogody i budowy wyświetlacza , który nie lubi przymrozków :o

Co do zawieszania to raz się przycieło gdy zapodałem mu płytkę z nagranymi mp3 na CD aby sprawdzić czy je czyta( mam biznesa bez mp3) i najpierw się buntował a za chwilę załapał o co mi chodzi i pięknie wczytał na wyświetlacz całą listę 86 utworów ku mojej wielkiej radości :D Od tej pory nie zauważyłem aby coś zwalniało lub się zacinało w iDrivie więc chyba jakiś problem z tym jednak jest - może też mrozek lub coś z programem :nienie:

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
  • 4 lata później...
Opublikowano

Witam,

na początek - mam nadzieje że nie dubluję takiego tematu, ale nie znalazłem żadnego, który by rozwiązywał mój problem.

Jestem posiadaczem E90 od niedawna (2 miesiące) i zauważyłem taki oto problem że korzystając z idrive każda komenda potrafi wykonywać się z kilkusekundowym opóźnieniem. Nie zawsze tak jest i nie potrafię zaobserwować żadnej prawidłowości. Najbardziej irytujące jest sterowanie głośnością (zwłoka w reakcji sięga kilku sekund), ale i opóźniona reakcja na pokrętło też często się zdarza. Czym to może być spowodowane? Ktoś mógłby mi doradzić gdzie szukać przyczyny? Nie będę ukrywał że cały czas uczę się tego samochodu i jestem otwarty na wszelkie sugestie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Nikt chyba nie miał ochoty mi odpisać więc z perspektywy czasu sam sobie odpowiem co mi się wydaje. Mianowicie wygląda na to że ten objaw ma związek ze sławnymi zimnymi lutami ponieważ od kiedy na dworze zrobiło się ciepło problem zniknął i wszystko działa jak należy. Zobaczymy na jesieni co się będzie działo ;)