Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czesc;

Ostatnio podczas parkowania udalo mi sie zgasic bmw.

Najpierw dzwignia biegow w pozycje R delikatnie cofnalem, potem przelaczylem dzwignie zmiany bigow do pozycji D, skrecilem maksymalnie kola i delikatnie ruszylem - auto zgaslo.

Potem bez problemow odpalilo, dokonczylem parkowanie, sytuacja sie nie powtorzyla, podpialem auto do komputera ale nie wykazal zadnych bledow.

Czy macie jakies sugestie?

Sytuacje udalo mi sie powtorzy 2x, czy mozliwy blad w sofcie?

Pozdrawiam i dzieki

Edytowane przez entilza
Opublikowano
Były na forum przypadki gaśnięcia silnika nawet w czasie jazdy, winowajcą był czujnik położenia wału. Problem nie związany z rodzajem skrzyni biegów.

czy w takim przypadku komputer nie rejestruje bledu?

Opublikowano
Czesc;

Najpierw dzwignia biegow w pozycje R delikatnie cofnalem, potem przelaczylem dzwignie zmiany bigow do pozycji D, skrecilem maksymalnie kola i delikatnie ruszylem - auto zgaslo.

Potem bez problemow odpalilo, dokonczylem parkowanie, sytuacja sie nie powtorzyla, podpialem auto do komputera ale nie wykazal zadnych bledow.

Pozdrawiam i dzieki

Warto napisać dokładnie jaki masz silnik. Pewne usterki są charakterystyczne dla silników z danego rocznika czy modelu.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano
Czesc;

Pozdrawiam i dzieki

Warto napisać dokładnie jaki masz silnik. Pewne usterki są charakterystyczne dla silników z danego rocznika czy modelu.

320D

Opublikowano
320d były zasadniczo w dwóch odmianach. 163KM(M47) i 177KM/184KM(N47) Typowe usterki tych silników się mocno różnią.

163KM

Wydaje mi sie, ze poprstu go "przydusza" przy maksymalny skrecie pompa od wspomagania musi mocniej pracowac wiec obroty silnika spadaja, jesli w tym samym czasie przydeptuje hamulec, chyba nie wyrabia sie sterownik zeby wszystko poprzelaczac i mozna go w ten sposob zgasic. Poprostu za duze obciazenie w krotkim czasie.

Sotsunkow ciezko to zrepordukowac ale jest to powtarzalne.

Opublikowano

Szkoda, że nie masz manuala. Gdyby Ci się zdarzyło kiedyś niechcący puścić sprzęgło mając wbitą jedynkę, to byś się zdziwił jakiego susa samochód zrobi do przodu. Ciężko taką masę wirującą tak po prostu zatrzymać, to co napisałeś to nie jest wytłumaczenie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Też tak uważam. Poza tym nie chce mi się wierzyć, że BMW by pozwoliło sobie na takie niedopatrzenie. Maksymalny skręt i lekko hamulec?

Może zrób aktualizację softu silnika i skrzyni - jak problem się nie powtórzy to może rzeczywiście jakieś przeoczenie konstruktorów?

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam

Drodzy koledzy , jak w temacie dojechałem do skrzyżowania dodałem gazu żeby ruszyć, 2 sekundy zaszarpalo i automat zgasł , po czym od razu odpalił , dodam że jest e 91 z 2009 roku , i 177 konnych silnikiem, dziś znów miałem taka historię, po przejechaniu 200 metrów zaczęło coś chrobotac , drżeć przy 2 tys obrotów podczas jazdy , chciałem się zatrzymać i posłuchać , podczas próby postoju , auto prawie zgasło , dodam że na dworze jakoś 15 stopni + , filt paliwa , pompka paliwa ??

• 1 rok później...
Opublikowano
Wina Zaworu egr, przy podpieciu pod komputer,wyskakiwal błąd egr, po jego zresetowaniu , problem mijal na jakieś 2 tygodnie później znów się pojawial , po wymianie na nowy problem znikł już na wieki :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.