Skocz do zawartości

Czy moge zalozyc 2 identyczne opony z roznymi indexami V

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam 2 takiesame oponki i chcial bym je zalozyc na przod jedna ma 210km druga 240 ??? czy poza prawem to w czyms przeszkadzac bedzie ? gorsza jazda itp ? czy nie bo teraz mam praktycznie zerowy bierznik wiec niewiem czy lepiej zostawic ten czy dac 2 nowe z roznymi indexami
Opublikowano
Jeśli mają różne indeksy to już nie są takie same, ale jeśli chcesz je założyć do 316 to się nie przejmuj indeksami :)
Opublikowano

Nikt ci konkretnie nie powie jak się zachowa auto z różnymi indeksami predkości w jakiejś ekstremalnej sytuacji.

Teoretycznie nic się nie powinno dziać, gdyż ludzie nie na takim dziadostwie jeżdżą i żyją. Weź pod uwagę, że opony te mogą mieć identyczne rozmiary i wyglad, ale różnią się budową wewnętrzną oplotu. Mogą się przez to inaczej zachowywać się pod obciążeniem, przy hamowaniu, na zakręcie itp. Poza tym mogą mieć różna masę, przez co jedno z kół może się bardziej odrywać od jezdni na nierównościach, co może być niebezpieczne na zakręcie.

Ja osobiście nie założyłbym takich opon, zwłaszcza na przód.

Ale jeśli masz wybór jeździć na łysych lub na wyżej wymienionych, to raczej one będą mniejszym złem, bo będą lepiej odprowadzać wodę.

Współczuję takich wyborów.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zgadzam się z kolegą powyżej.

Te opony różnią się budową... To, że wyglądają identycznie i mają taką samą nazwę nic nie znaczy. Weź pod uwagę, że różnią się cenami i to dość znacznie.

Krótko i na temat: ja bym tak nie jeździł... Wybrałbym inną parę opon, nawet kosztem indeksu prędkości (ale nie nośności).

Kai
Opublikowano

no i troszke zapozno kilka osob sie wypowiedzialo bo dokupilem juz tą 2 opone , bede musiał troszke autem poszalec jak je wymienie by sprawdzic jak sie zachowuje bo czasami naprawde miewem extremalne sytuacje jezdzac najwyzej pozniej dokupie sobie jakies 2 nowe i te dam na tył :)

Najgorsze jest to ze nigdzie niemoglem znalezc identycznej oponki moze ktos z was mogl by mi pomoc ???????? chodzi o opone

Goodyear eagle gs-n 205/60/15 91h i 91v

Opublikowano
Dwa różne indeksy to dwie różne twardości opon. Po rozgrzaniu (ale nie tylko) mogą się różnie zachowywać a na jednej osi zwłaszcza z przodu może się pogorszyć kierowalność i to znacznie. Zresztą to jest wbrew przepisom właśnie z tej przyczyny. To jakby założyć dwie różne opony (różnym bieżniku) na oś. Te o indeksie V są znacznie twardsze od tych np. z indeksem H nie trudno sobie wyobrazić co się będzie dziać np. przy ostrym skręcie - samochód może popłynąć.
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!