Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pytanko odnośnie trzech spraw :

Uszkodzony czujnik poziomu płynu

1. wyciągałem w weekend pęknięty zbiornik wyrównawczy ( co było dla mnie nie lada wyczynem ). Nie wiem czy zrobiłem to dobrze ale udało mi się go wyciągnąć dopiero po wyciągnięciu wiatraka chłodnicy oraz wysuwając prawą lampę. nie potrafiłem ściągnąć zbiorniczka z tych dwóch dolnych rurek - bałem się że uszkodze plastiki więc wykręciłem wszystko :D. Problem powstał taki że pewnie uwaliłem czujnik poziomu płynu w zbiorniczku. Po złożeniu do kupy z nową częścią i odpowietrzeniu czujnik pokazuje że jest mało wody, pomimo iż pływak wywala na górę. Jak wyciągałem czujnik to go na bok odłożyłem ale pewnie go uwaliłem jak szarpałem się ze zbiornikiem. Najprawdopodobniej wygięły się blaszki wiec może wystarczy je jakoś nastawić i będzie działać :P chyba że lepiej kupić nowy na alledrogo około 30 zł z wysyłką kosztuje. Pytanie nastepne czy jak wyciągam czujnik to wyleje mi się cały płyn ze zbiornika?

Czujnik świateł tylnich

2. Od pewnego czasu świeci mi się kontrolka uszkodzonego oświetlenia z tyłu po lewej stronie ale wszystkie lampy i żarówki działają.. kiedyś musiałem kostke obejść i przylutować jeden przewód bezpośrednio do tych metalowych płytek w lampie bo się przewód stopił w kostce - widocznie gdzieś było zwarcie i może to znowu wróciło ?? jak sprawdzić to dobrze skoro lampa działa ?

Czujnik poduszki powietrznej

3. Od niedawna pojawia mi się i znika kontrolka poduszki powietrznej. Wydaje mi się że to czujnik na fotelu pilota ale nie mogę znaleźć wtyczki pod fotelem aby dokupić z alledrogo tego wichajstra co symuluje że ktoś siedzi na fotelu :P

Opublikowano

1. Po wyciągnięci czujnika na 99% nic nie wyleci. Zobacz na zdjęcie tego czujnika, tam nie ma żadnego uszczelnienia. U siebie wyjmowałem ale nie pamiętam.

Osobiście obstawiam problem z zawieszonym pływakiem inicjującym czujnik (to nie jest ten czerwony patyk, który widzisz po odkręceniu korka), jest częścią zbiornika. Spróbuj delikatnie puknąć w zbiornik w okolicach czujnika.

2. W touringu są dwie żarówki mijania na stronę, może jedna z nich jest spalona (kiedyś się na to nabrałem).

Opublikowano
kiedyś otwierałem lampe i wszystkie żarówki działają - nawet przekładałem żeby sprawdzić czy moze slot jest jakiś uwalony ale każda działa żarówka.. a na INPIE nie wiem gdzie to sprawdzić
Opublikowano

2 sprawdz podświetlenie tablicy rej . pomimo że świecą to mogą być zaśniedziałe styki żarówek i wywala błąd

3 podepnij pod kompa bo przyczyn może być kilka

Opublikowano

Witam,

co do czujnika wody to już znalazłem winowajcę, mianowicie jedna z część na tych metalowych stykach się odlutowała i puki co cebulacko to zostawiłęm i jak wrócę do domu i wezmę lutownice to to poprawie jak należy ale nie bede sie chwalił jak to wygląda bo nie ma czym..

co do świateł to kurde psikałem tam WD-40, IPA, i rzeczywiście może być tez problem w tablicy rej. bo kiedyś wpadłem na super pomysł po przepaleniu jednej żarówki włożyłem ledy które nie pobierały tyle prądu co powinien i od tamtego czasu jakoś mniej więcej problem się zaczął jak dobrze pamietam.. czy można te styki jakoś rozebrać, wyciągnąć i przeczyścić? jak sie to tego zabrać żeby to miało ręce i nogi?

Opublikowano

Witam

wczoraj zbadałem że kontrolka o którą chodziło to najprawdopodobniej nie działające światło przeciwmgłowe tylne. po włączeniu świateł kontrolka się zapala na desce ale żarówka nie reaguje. podmieniałem z żarówką światła wstecznego (która działa) - bez efektu .

Próbowałem znaleźć schemat w necie numer bezpiecznika ale nie mogłem znaleźć nic poza przednimi przeciwmgielnymi. co prawda nie byłem wczoraj z miernikiem lecz dzisiaj się to zmieni i zbadam jak tam prąd przechodzi.. w kazdym bądź razie ktoś orientuje się który jest to bezpiecznik żeby sprawdzić czy nie wystarczy jedynie nowy bezpiecznik włożyć ( oby tak było :( )

widziałem też inne tematy w których ludzie lecieli po wiązkach żeby kazdy kabelek sprawdzić ale moze się uda bez jakichś chirurgicznych zabiegów :P

a co do poduszki powietrznej, to czy pod fotelem pilota jest wtyczka na ten wichajster z allegro co sygnalizuje poduszce powietrznej że ktoś siedzi w fotelu :)