Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W środku chyba jest jakaś klapa przesuwna może się zablokowała i "turbulencja" objawia się takim dzwiękiem?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może być tuleja dmuchawy albo się coś dostało . Miałem podobnie w E90. Okazało się ,że tuleja dmuchawy chodziła na sucho bo trzpień się nalotem pokrył. Wystarczyło przesmarować grafitem w sprayu i już nie wróciło.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano
Jakis czas temu byla akcja serwisowa na wymiane kratki w kanale zasysajacym powietrze. Ten element nie zapobiega dostawaniu sie zanieczyszczen do wentylacji. Jest to znany problem F30, a jednostronne buczenie moze wskazywac ze cos dostalo sie do wentylacji, np. lisc.

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano
Miałem podobny problem a raczej podobny dźwięk z nawiewów . Naprawiłem to samodzielnie po przeczytaniu kilku postów, co wyprawiały serwisy (w skrócie aktualizacje nie przynosiły rezultatu). Naprawa polegała na wyjęciu dmuchawy która jest pod schowkiem. Kilka śrubek ,chyba dwie kostki i dmuchawa była wyjęta. Winowajcą był liść :D a przy okazji została nasmarowana ośka dmuchawy. Może to będzie to .... ?
Opublikowano

Dziękuje za wszystkie podpowiedzi:)

Całym winowajcą był bilet od parkingu, który jakimś cudem dostał się do obiegu. :shock:

Usterka (odpłatnie) została usunięta przez serwis BMW, który w tym przypadku nie uznał gwarancji repair. :|

Tak swoją drogą....jest to możliwe, żeby jakaś karteczka dostała się do dmuchawy od wewnątrz? :wink:

Opublikowano
Wentylacja ma mozliwosc przejscia w tryb cyrkulacyjny. Jesli powietrze na zewnatrz jest zanieczyszczone np. w trakcie jazdy w tunelu, to wentylacja automatycznie przechodzi na jakis czas w tryb cyrkulacji. Wtedy powietrze zasysane nie jest z zewnatrz tylko z kabiny od strony pasazera pod schowkiem. Wiec calkiem mozliwe, ze zassalo bilet z wnetrza auta

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano
Tez ostatnio przez to przechodzilem ... Pojezdzilem kilka dni z otwarty szyber dachem jak cieplejsze dni byly, nastepnego dnia rano odpalam auta a dmuchawa brzeczy . Wyciagnalem ja (kilka srobek, 10 min roboty) a tam bilecik z parkometru niemieckiego z 2013 roku gdzie ja auto uzytkuje od 6 miesiecy ... I jak to wytlumaczyc sobie ?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ,

chciałem pokazać w jaki sposób usunąłem z nawiewu BMW F30 liść który wpadł do wentylatora i spowodował jego głośną pracę (burczenie i wibracje). Takie małe coś a wkurza nieźle .

W zał. kilka zdjęć :

1) Ściągamy osłonę nawiewu:

http://imageshack.com/a/img922/6994/TtCSdf.jpg

http://imageshack.com/a/img921/7013/eNKwEy.jpg

http://imageshack.com/a/img921/9742/3DHMVV.jpg

2) Odkręcamy 3 śruby torks mocujące wentylator :

http://imageshack.com/a/img923/3356/KYsWlV.jpg

3)Wyjmujemy wentylator z gniazda nawiewu :

http://imageshack.com/a/img922/9149/KBPfbx.jpg

http://imageshack.com/a/img921/4341/RVlyqA.jpg

4)Wyjmujemy śmieci które dostały się do wentylatora i składamy całość spowrotem.

Mam nadzieje ze komuś się przyda taka instrukcja .

Pozdrawiam :D

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powinieneś nasmarować jeszcze oś wentylatora przed złożeniem - smarem grafitowym lub lekko smarem do łożysk tocznych. Na zdjęciach nawet widać ,że przyrdzewiała ośka. Za jakiś czas zacznie piszczeć.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano
Potwierdzam akcje z dmuchawa. Moja rowniez zaczela halasowac jak u kolegi. Rozkrecilem dzisiaj i w srodku zaschniety lisc. Jak widac to czesty problem. Pozdrawiam
Opublikowano

A ja znowu mam to samo!:/ W wolnym czasie muszę rozebrać dmuchawę i zobaczyć co tym razem...:/

Instrukcja się przyda:)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Ja mam natomiast inny problem, może ktoś się spotkał i pomoże. Klimatyzacja raczej działa prawidłowo (na chłodzenie nie narzekam), od początku jednak wentylator dla mnie działa dużo głośniej niż w E87 miałem (ale może ten typ tak ma). Ale ostatnio jeszcze doszło coś ciekawego, impulsowo słychać jakby jakiś drugi wentytor, który się włącza generuje dźwięk dmuchania powietrzem i przestaje i po chwili znów jakby wystartował i tak w kółko (dlatego napisałem impulsowo). Słychać jakby co najmniej 2 wentylatory tam były, a z tego co wiem jest jeden. Nawet koleś w BMW mi powiedział, że faktycznie dziwne i sprawdzi jak jest w innych F30 i da mi znać. Czy ktoś wie co to może być? ten drugi nawiew generuje inne częstotliwości i dlatego tak to denerwuje, jeden dmucha na stałe z siłą zadaną, a drugi włącza się dmuchnie i wyłącza, strasznie mnie to irytuje i niedawno się to pojawiło według mnie. Postaram się w tym tygodniu dostać się do wentylatora i posmarować, ale może ktoś wie co to może być?

.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie za 100 punktów :mrgreen:

Wczoraj rozbierałem dmuchawę w celu wyjęcia biletu. Wszystko poszło szybki i sprawnie :mrgreen: Mam jednak problem :cry2: Nie działa dmuchawa! Zero dmuchania. Na klimie jaki i bez. Panel się świeci i reaguje na zmiany.

Sprawdziłem że wtyczka przy dmuchawie jest wpięta. Co może być na rzeczy? Jakieś sugestie.... :8)

Opublikowano
Może wypadła z drugiej strony ;) na pewno stracił zasilanie... ale gdzie jest przerwa to sam musisz namierzyć.

.

Opublikowano
Może wypadła z drugiej strony ;) na pewno stracił zasilanie... ale gdzie jest przerwa to sam musisz namierzyć.

A jest gdzieś druga? :mrgreen:

Jutro sprawdzę bezpiecznik :mrgreen: Z opisu wynik że jest w komorze silnika :8)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Nie wiem o który dźwięk Ci chodzi, bo ja nic nie słyszę, który dokładnie moment i z którego filmiku? gdzie lepiej słychać to co Cię niepokoi.

.

Opublikowano
Nie wiem o który dźwięk Ci chodzi, bo ja nic nie słyszę, który dokładnie moment i z którego filmiku? gdzie lepiej słychać to co Cię niepokoi.

O ten świst zaraz po uruchomieniu silnika i pod koniec filmu.

Slychac go przy desce

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
Ciężko mi dokładnie powiedziec co to za dźwięk z tego filmiku. Mi też świszczy nawiew szczególnie zimą. Jak się dowiesz co to to daj znać będę patrzył u siebie. Mówisz, że masz gwarancje to ja bym to kazał im sprawdzić.

.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
U mnie jest coś takiego kiedy klima jest włączona to wraz z podnoszącymi sie obrotami silnika słychać taki brzdęk jak wyłącze klime to go nie ma wie ktoś co to za problem ?
  • 2 lata później...
Opublikowano
Witam,dzisiaj wyjołem nawiew od strony pasażera pod nogami i wyczysciłem z liści. Macie jakieś pomysły czemu po złożeniu wszystkiego nie działa w ogóle? Złożone wszysko jak było. Błagam pomocy