Skocz do zawartości

e39 520i, problem z dzwiękiem układu wydechowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

kupiłem auto takie jak w temacie. wszytko działa w moim odczuciu poprawnie po za układem wydechowym. Mam wrażenie że brzmi on dziwnie metalicznie. Mechanik nie rozbierał, tylko "rzucił okiem" na układ i mówi, że wygląda w porządku. Dźwięk jest trochę podobny do dźwięku jak bym miał przepustnice, ale jest wiele cichszy. Co może być przyczyną tego kiepskiego dzwięku? Dodam że dziwne świszczenie i warkot słyszalne jest powyżej 2500 obr.

Opublikowano
Przy zakupie myślałem że to pewnie jakaś dziurka w tłumiku lub coś takiego. A jeśli to katalizator, to jak można to sprawdzić, oraz co mogę zrobić? czy da się go regenerować, czy musi być nowy?
Opublikowano
Jedz do jakiegoś dobrego zakładu z układami wydechowymi to Ci doradzą, gdzieś kiedyś przeczytałem, że nie warto w tym modelu kombinować za bardzo z układem wydechowym. LPG masz? A ile ma auto przejechane km z ciekawości zapytam? Realnie?
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
wybacz ze tak późno odpisuje, auto am na blacie 230k km, lpg nie mam, licznik raczej skręcony, ale na aucie zero rdzy i wszytko w oryginale. Już wiem, co to było, tak jak kolega wyżej radził, wina była katalizatora