Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, znów mam 2 kolejne zagadki :)

Rozkręcałem ostatnio troche deski w celu wyczyszczenia nawiewów, wyjąłem tablice zegarów i natknąłem sie na luźnny kabelek wychodzący z jednej z tych wiązek za tablicą, który jest zakończony miejscem na włożenie żarówki, wygląda on tak samo jak ten do podświetlenia przełącznika świateł przeciwmgielnych (wkłada się we wtyczke zarówke i całość wsuwa się w otwór w przełaczniku.

Myślałem ze to kolejny element do podświetlenia deski, jakiś niewykorzystany, ale postanowiłem włożyć tam żarówke i zobaczyc co się stanie...

no wiec przy przekręceniu kluczyka na zapłon, zarówka się świeci bez względu na to czy przełacznik swiateł jest właczony czy nie (ale tak samo jest u mnie z podświetleniem przełącznika przeciwmgłowych ), ale jak odpaliłem silnik to ta lampka zgasła :shock: .... i zapaliła się spowrotem po 5 sek... wiec nie jest to zarówka od oświetlenia ale jakiś element informacyjny

wtedy już nie wytrzymałem i wywaliłem tablice z auta i zacząłem oglądać.

są 3 miejsca w które mogę dopasować tą zarówke na kabelku (widoczne na zdjęciu):

http://www.deal.pl/adam/deska2.jpg

Miejsce z żółta kontrolką EML;

Dziwna zielona kontrolka bez jakichkolwiek oznaczeń;

ABS, (mam auto z ABS jednak z różnych powodów ABS nie działa, nie ma 2 czujników przy kołach)

Myślałem że to na bank ABS bo tam żarówki nie było, ale jest miejsce na wkręcaną zarówkę w obudowę, jak wkręciłem zarówke to ABS pali sie sam z siebie, a to jak wspomniałem zaróweczka na kabelku... którą w zasadzie można umieścić tylko w kilka miejsc na desce, takie wsuwane i tu właśnie zostaje do wyboru EML i to zielone

Może to EML, ale nie wiem czy mam obsługe tego u siebie czy nie.. podpowiedzcie coś... :modlitwa:

teraz drugie pytanie

przy wyjeciu OBC z tyłu jest takie małe pokrętło które można ustawic na 4 oznaczenia 30, 60 30CH i 60CH, u mnie jest ustawione na 30.. do czego to jest?

Czarna Eta (SOLD)................Granatowy Mieczysław (LIVE!).......................Czarna Szmata

http://www.gimnastycy.pl/avatar.jpg