Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Szukałem na forum, ale nie znalazłem wątku z konkretną odpowiedzią na moje pytanie.

Chodzi o to, że chcę założyć felgi na lato do BMW e46 sedan 325i rocznik 2000, takiego rozmiaru:

przód -> 18" szerokość 8 cali odsadzenie(ET) pomiędzy 32-38

tył -> 18" szerokość 9 cali odsadzenie(ET) pomiędzy 39-42

Chciałbym się dowiedzieć jakie opony na te felgi, może ktoś wie. Bo zdania są podzielone, jedni mówią, że przód 235/45 i tył 245/45 inni, że to stanowczo za dużo.

Ja bym chciał takie opony, żebym nie musiał, aż tak bardzo bać się o felgę (wiadomo jaki jest stan dróg w Polsce), ale żeby to też w miarę wyglądało no i przede wszystkim, żebym mógł normalnie użytkować samochód bez obcierania opon o nadkola, nawet jak go dosyć załaduje np: przed podróżą na wakacje w kilka osób.

Moglibyście też odrazu podać jakie dokładne odsadzenie tych felg byłoby dobre, może tak w ogóle ten przedział który wymyśliłem jest zły.

Ktoś może ma doświadczenie z takimi rozmiarami felg w e46.

Z góry dzięki za odpowiedź

edit:

(Sorry, napisałem nie w tym dziale :? prosze o przeniesienie do właściwego jeśli to konieczne)

Edytowane przez fbmw1992
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przy tych rozmiarach felg to raczej na przód 235/40 a tył 255/35, z tym profilem co podałeś to przy tej średnicy będzie wyglądać prawie jak w suv-ie. Przy 17 już trzeba uważać na felgi a przy 18 to musowo.

Chociaż przy styling 67 w e46 M3 jest: przód 8x18 et47 225/45 a tył 8x19 255/40 et26 :roll:

Przejrzyj sobie różne kombinacje:

http://felgenkatalog.auto-treff.com/

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
No właśnie, tak mniej więcej widziałem jak ktoś pisał. Może ktoś ma doświadczenie z felgami i oponami o takim rozmiarze w tym modelu konkretnie rozmiar i odsadzenie. Podobno też inne są nadkola w coupe i sedanie słyszałem i trzeba to brać pod uwagę. Chyba, że źle słyszałem.
Opublikowano
A ja wrzucę łyżkę dziegciu . Opony o profilu 45 i mniejsze to tragedia dla portfela. co sezon wywalam jedną, dwie opony w których pękł jakiś drut i wywala bąbel. Dziej się tak zarowno na letnich Bridgestonach jak i zimowych Dunlopach. Ostatniego lata zalożyłem Pirelli PZero. Mocna sztywna wytrzymała opona. Niestety tak sztywna, że auto w koleinch lata jak żyd po pustym sklepie. Trochę lepiej jest gdy na zewnątrz są wysokie temperatury. Gdybym mógł to bym sobie założyl 15 z dużymi balonami. Mam już dość.
Opublikowano
Jestem zdecydowany już na 18" o takiej szerokości jak napisałem, tylko czy ktoś może podać mi konkretny rozmiar opon i konkretne odsadzenie(lub przedział odsadzenia) felg, kto może z własnego doświadczenia już wie co i jak, albo przynajmniej ma taką wiedze.
Opublikowano
Witam. Miałem w swojej e46 18 cali 225/40 et 40 oczywiście na obiżonym zawieszeniu i powiem ze ładnie to wyglada nawet bardzo ładnie:) ale komfortu jady zero:) Zamieniłem na 16 cali:)

JEST TYLKO JEDNA MARKA AUT:)

Rozkoduje VIN

Opublikowano
ale oprócz braku wygody nie miałeś innych większych problemów? Nie obcierało ci o nadkola, ani nic w tym stylu? Nie miałeś problemu z tym, że trzeba było często naprawiać felgi przez jazde po polskich drogach? Jaką szerokość miałeś felg? Z przodu i z tyłu miałeś ET 40?
Opublikowano
ale oprócz braku wygody nie miałeś innych większych problemów? Nie obcierało ci o nadkola, ani nic w tym stylu? Nie miałeś problemu z tym, że trzeba było często naprawiać felgi przez jazde po polskich drogach? Jaką szerokość miałeś felg? Z przodu i z tyłu miałeś ET 40?

Cześć oczywiście ze obcierało i dlatego zmieniłem na 16 cali. Przód i tył był 40et. a co do szerokości to nawet nie wiem. Na takich ją sprowadziłem z Belgii. I to byly moje pierwsze i ostanie 18 w aucie:)

JEST TYLKO JEDNA MARKA AUT:)

Rozkoduje VIN

Opublikowano

ja mam styling 44, 2 sezony na letnich przejeździłem i teraz rozpoczynam 2 sezon zimówek - letnie miałem od zakupu ( były nówki prawie) i nic się nie działo, tzn skończyły się już a zimówki mam nowe 2 sezon, żadnych bąbli, pęknięć nie ma a 75% czasu spędzam w mieście, opony 225 45 r17, nie ociera bo ori rozmiar et

nawet się zdziwiłem że proste są ... w centrum bywają wysokie krawężniki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mikan kolega chce założyć 18 :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To podaj koledze szerokość felgi i et, bo to jest istotne.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
No przydałoby się info o et i szerokości jaką miałeś, to bym już wiedział z jakim et brać jakbyś miał taką szerokość felg jaką pisałem w pytaniu.
Opublikowano

Ja mam takie felgi:

Styling 32

Przód:

opona: 215/40/R18

średnica felgi: 18"

szerokość felgi: 8"

ET: 47

Tył:

opona: 225/40/R18

średnica felgi: 18"

szerokość felgi: 8,5"

ET: 50

Delikatny naciąg z przodu jak i z tyłu. Nic nie tarło - 4 osoby w aucie + spory bagaż.

Na 100% wejdzie felga o ET 40 i szerokości 9". Zobacz galerię kolegi polonez on w swoim aucie miał wrzucone o ile dobrze pamiętam 18" felgi o szerokości 9 albo 10" i ET 20 bodajże (felgi od E39 chyba). Teraz ma też wrzucone konkretne koło o podobnych parametrach. Napisz do niego PW to na pewno pomoże.

Co do szerokości opony 255... przemyśl to. Chodzi mi tu o ekonomie i dynamikę. Co najmniej dziwne dla mnie jest pakowanie takiej opony do zwykłego E46. Taka opona to w M3 jest.

Co do jazdy na profilu 40 nie zauważyłem jakiś pęknięć, wystrzałów czy bąbli :D Takie akcje to chyba są w samochodach przedstawicieli handlowych, którzy jak wiadomo na krawężniki wjeżdżają przy 50km/h.

Trzeba uważać na takie felgi (kieruje to dla tych którzy ładują po dziurach ile wlezie). Ja swoimi samochodami czy to na profilu 60, 55, czy 40 zawsze omijam dziury i nie ogarniam ludzi, którzy mnie wyprzedzają po takich dziurskach, że dobija im do felgi na profilu 70.

Opublikowano
Mam dwa komplety kol do mojej beatki: 16 cali zimowki 215 i 17 cali 225 letnie. Gdy kupilem auto byla zima i jezdzilem na zimowkach. Nie bylo szalu, ale bylo dosc wygodnie i bezpiecznie. Po zimie zmienilem na 17 i letnie 225. Po polrocznej jezdzie na letnich "bajeranckich" felgach 17 -kach i twardych oponach 225 male podsumowanie.Zero komfortu jazdy, bral mi 15% wiecej paliwa no i po 2 wypadach do Polski (mieszkam za granica) musialem wymienic 2 wahacze. Po wymianie na brzydke zimowe felgi zawieszenie odetchnelo...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam takie same zestaw zima/lato. I żadnych problemów z komfortem na 17-kach.
  • 3 lata później...
Opublikowano

Witam.

Mam zamiar kupić felgi 17'.

Znalazłem na allegro ofertę:

http://i.imgur.com/bgCnoAQ.jpg

Wszystko ładnie, pięknie felgi wyglądają w miarę dobrze ALE po zdjęciach zamieszczonych w aukcji widać że jest to Styling 67.

http://img08.allegroimg.pl/photos/oryginal/60/98/87/34/6098873495_2

Z tego co widziałem w zestawieniu oryginalnych felg z BMW, styling 67 były wypuszczane tylko jako 18' i 19'.

Jestem w błędzie i Styling 67 był produkowany w rozmiarze 17' ? Czy jednak jest to made in china?

Chciałbym po nie pojechać (mam jakieś 180 km) i najpierw wolę rozwiać moją pierwszą wątpliwość.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Made in china, ewentualnie italy :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL