Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy jest wykonalne zamontowanie klimy do auta które seryjnie nie było w nią wyposażone. Chodzi mi o BMW e36 325i 92r. Ciepło się robi :D i klima by sie przydała. Jeżeli jest to wykonalne to jaki koszt jakie czesci by trzeba było zamontowac a jakie wywalic.....
Opublikowano

Pewnie że wykonalne :) - Jaki koszt ?? To zależy za ile się uda kupić klimę, i czy sam będziesz ją zakładał czy "ktoś"...W częściach około 1500 PLN trzeba liczyć.

Potrzebujesz (wnętrze) :

Nagrzewnicę, panel sterowania, sterownik (klima IHKR)

Nagrzewnica + "grzebien" , panel sterowania (klima IHKA).

Wewnątrz w skrócie trzeba wytargać deskę rozdzielczą i wymienić nagrzewnice

By "podłączyć" się z instalacją wodną, trzeba nowy zawór wodny (podwójny) + element łączący nagrzewnicę z komorą silnika (z nagrzewnicy IHR wychodzą dwie rurki, a IHKR/IHKA 3). Warto wymienić o-ring'i na nowe by nie mieć bajorka pod nogami..

Dalej by "wyjść" do komory potrzebny przewód sztywny (aluminiowy) od nagrzewnicy do podszybia.

...To tyle w temacie wnętrza / połączenia z komorą silnika...

Teraz komora - przewody klimy, dwa długie (jeden elastyczny do kompresora, drugi aluminowy do filtra/osuszacza), dwa krórkie (kompresor-skraplacz, skraplacz-osuszacz), presostat (montowany na wężu osuszacza), czujnik temp. płynu chłodniczego (91/99 stopni), chłodnica klimy, elektrowentylator, 3 szt. przekaźników (wnetylator low/high + kompresor), wiązka elektryczna do kompresora,presostatu i czujnika temp, kompresor z łapą i napinaczem + pasek i "kółko".

Humm, chyba tyle jeśli o niczym nie zapomiałem :)

Instalacja elektryczna jest w zasadzie przygotowana, wenątrz nie ma przeróbek, w komorze silnika trzeba grzebnąć w skrzynce bezpiecznikowej i dorobić wiązkę.

Opublikowano

Tak, z tego co wiem to nagrzewnice sedan/touring/coupe niezaleznie od silnika były takie same. Ta do której podałeś link to IHKR, "starsza" wersja :).. Do niej potrzeba moduł sterujący (na trzy kostki) i panel sterowania.

Aha , jeszcze zapomniałem o jednym, we wnętrzu trzeba wymienić środkową kratkę wentylacyjną na taką z dodatkowym pokrętłem (sterowanym linką lub z potencjometrem)

Opublikowano
A moze pasuje klima z E34 bo jak by kto pytał to mam kompletną i w super stanie :cool2:

Tez sie podpinam pod pytanko czy z E34 pasuje do E36 :?:

Opublikowano

Jeśli chodzi o ten moduł sterujący to tak, to ten. Z tym że cena "nie ta" :).

Co do wyliczeń to wygląda to tak :

Nagrzewnica + sterownik + panel - około 500 PLN

Kompresor + to co w okół niego - około 200 PLN

Przewody klimy - 150 PLN

Presostat + osuszacz - 100 PLN

Skraplacz (chłodnica) - 200 - 300 PLN

Pozostałe drobiazgi (czujnik temp, złaczki, kable) itp .ok. 100

Ceny mocno przybliżone, i liczone po tyle ile można nabyć na allegro / dzwoniąc po sprzedających.

Do tego jeszcze koszt napelnienia.

Co do kompatybiności z E34, nagrzewnica z tego co wiem to nie pasuje, przewody klimy znajdujace sie w komorze raczej tez nie (chociaz tego pewien nie jestem), kompresor powinien (jesli bedzie e34 z silnikiem m50) chociaz nie wiem jaki rodzaj zlacz dla wezy byl w e34

Opublikowano

Witam

Jesli chodzi o klime to ja przerabialem ten temat niedawno w mojej e34 525 24V. Fakt ze kosztowalo to troche ale warto bylo zacisnac pasa i zainwestowac.

Kupilem oryginalna kompletna klime z identycznego e34 i tobie tez to polecam. Poniewaz poza tymi elementami o ktorych pisali moi przedmowcy to takze (tak jest w e34) inne sa elementy wnetrza np oslonay tunelu srodkowego nawiewy na nogi lewa oslona schowka ta gdzie jest latarka.

Takze inna byla chlodnica wody. itd

Jesli masz zamiar tym autem troche pojezdzic to namawiam na motaz klimy.

Opublikowano
Jesli chodzi o elementy "montazowe" to w E36, schowek pozostaje ten sam, podobnie jak tunel. Jesli chodzi o wyloty powietrza z nagrzewnicy są inne. Chłodnica (przynajmniej u mnie) pozostała taka sama {zamiast czujnika temp. była zaślepka}.....Rowniez polecam kupic komplet ale od kogos kto wie co znaczy kompelt :) Np. na allegro często "komplety" wymagaja dokupienia kilku drobiazgów.