Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Podczas jazdy dochodzi piszczący dźwięk z prawego tylnego koła. Po poniesieniu auta skrzypienie dochodzi tak jakby z przegubu zewnętrznego albo z łożyska. Obojętnie czy jest koło czy nie ma. Piszczenie zaczyna się od prędkości 35km/h pod obciążeniem, czyli jak jadę, a skrzypienie na luzie, do tego ta latająca półośka (widać na początku filmiku, jutro dopiero sprawdzę czy nakrętka jest dobrze dokręcona bo teraz nie mam dostępu do 12-kątnej nasadki) :mad2:. Zmieniałem łożyska jakieś 3 tygodnie temu, zbieżność ustawiona, tuleje na wahaczach sprawne

https://youtu.be/qpBLBewV3Jk.

Opublikowano

warto zajrzeć pod tarczobeben bo tam może cos ze szczekami się zadziało.

Widać że było grzebane przy przegubie z racji opaski, chyba coś tam strzela i lata. Tam chyba też bedziesz musiał zajrzeć bo chyba przegub też dostał po dupie juz.

szukam
Opublikowano
warto zajrzeć pod tarczobeben bo tam może cos ze szczekami się zadziało.

Widać że było grzebane przy przegubie z racji opaski, chyba coś tam strzela i lata. Tam chyba też bedziesz musiał zajrzeć bo chyba przegub też dostał po dupie juz.

Sęk w tym że w tarczobębnie nie ma co piszczeć/skrzypieć bo tam nic nie ma, wiem bo sam wybebeszałem po tym jak się okładziny od szczęk poodklejały. Co do opaski to sam założyłem skręcaną bo ta zaciskowa fabryczna się rozpadła.. Jutro zmienię półoś i sie okaże co jest pięć. Modlę się tylko żeby to nie było te trzy tygodniowe łożysko...

@Edit

Okazało się że półoś ma luz, nowa już czeka na montaż :)