Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie, czy zasyfiała klimatyzacja może być przyczyną ogólnego problemu z nawiewem wewnątrz auta? Wszystko zaczęło się jakiś miesiąc temu a mianowicie zawsze po WYŁĄCZENIU klimy z nawiewów zaczynało nieziemsko śmierdzieć :evil: , pisałem o tym na forum wtedy i tyle się dowiedziałem, że to normalne zwłaszcza dla starszych aut... po paru tygodniach jednego razu podczas jazdy przy włączonej klimie nagle przestało lecieć zimne powietrze, już chciałem umawiać się do speca od klimy, ale ni z tego ni z owego wszystko wróciło do normy. Minął może tydzień i nagle wczoraj po wyjściu z pracy (samochód stał na pełnym słońcu jakieś 8 godzin) wsiadam , odpalam a nawiewu zero :?: choć na panelu klimatronica maksymalna prędkość wentylatora..... i znowu to co najgorsze- ujechałem 10 km coś jakby się przesuszyło i wszystko wróciło do normy, dziś również wszystko działa :?: Nadmienię , że byłem u nabicia klimy na początku maja, ale na pewno nie była ona odgrzybiana czy czyszczona- tylko badanie szczelności i uzupełnienie gazu...
Opublikowano

ja w swojej 730 tez maiłem jazdy z klimatornikiem.

wracałem wieczorem z kina i chciałem trochę ciepłego puścić do środka. Nastepnego dnia było gorąco więc statdardowo daje całość na 16 stopni + klima i co sie dzieje ?

od strony pasażera extra a od strony kierowcy wali gorącem. Zacząłem przełaczać pokrętłem temp w prawo i w lewo i nic. sprawdziłem elektorzawory - są ok i juz chciałem rozkręcać deskę aby się do sterwania zapadkami dostać a tu .... SAMO SIĘ NAPRAWIŁO I ZNÓW JEST WSZĘDZIE ZIMNO.

teraz jednak juz nie ruszam nic i czekam do jesieni - wtedy zabiore się na poważnie to tego sterowanie nawiewami

BMW E60 530d

Gdyby Bóg był za przednim napędem - wszyscy chodzilibyśmy na rękach ....

Opublikowano
Co do smrodu to nie mam zdania - co do wariujacych obrotow - tzn ustawiasz na np na 2 bieg a ona sobie "wieje" na 8 za chwile spada na 6 i itd itp to, raz dziala a raz nie - uszkodza jest na 99% oprnica - pospolicie jeżyk. Znajduje sie w tunelu powietrza kolo prawej nogi kierowcy - wygladem przypomina radiatorek. Uzywana kosztuje ok 200 zl a nowa 84 euro :P