Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z radiem w e38 740 (bez nawigacji, 1997r.). Radio włącza się, wyszukuje stacje, zmieniarka działa - czyta płyty, z kierownicy można przełączać stacje, jest tylko jeden problem - nie ma dźwięku. Nie działa zarówno regulacja głośności na radiu, jak i w kierownicy. Wydaje mi się że ta sytuacja może mieć powiązanie z trybem głośnomówiącym w telefonie. Próbowałem go wyłączyć, niestety bez skutku.

Proszę o pomoc,

Pozdrawiam.

Opublikowano
Proszę o podpowiedź, może uda się odnaleźć przyczynę ? Albo chociaż o odpowiedź na pytanie czy zamiast kaseciaka mogę zamontować zwykły radioodtwarzacz ? (wiem że było to gdzieś na forum ale wyszukiwarka mocno szwankuje i nie daje możliwości sprawdzenia).
Opublikowano
miałem identyczny problem wywaliłem wszystko z bagażnika czyli tuner i wszystko pozostałe poodlaczalem wszystkie wtyczki rozebrałem tuner wszystko wydmuchałem sprężonym powietrzem podłączyłem i do dziś wszystko gra :D
Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedź :) w wolnej chwili rozbiorę wszystko i przeczyszczę.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Niestety, pomimo wyczyszczenia wszelkich złączy jakie udało mi się odnaleźć dźwięk nie powrócił. Czy to może być wina wzmacniacza, ewentualnie jak go sprawdzić ?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jeżeli komuś przyda się taka informacja to u mnie za brak dzwięku odpowiadał uszkodzony wzmacniacz (znajdujący się w bagażniku za zmieniarką)

Pozdrawiam,

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
mam podobny problem z radiem w bmw e 38 728, wszystko dziala ale brak glosu cisza , podejrzewam ze to moze wzmaczniacz,,, i mam pytanie w jaki sposob go sprawdzic,,,, z radia sygnal czyli dzwiek wchodzi do wzmaczniacza , napiecie tez jest, ale ze wzmaczniaca na glosniki sygnalu juz nie ma bo to sprawdzilem ,, sam prosze o jakies rady , czy warto naprawiac wzmacniacz czy lepiej kupic uzywke ,, jesli to wzmaczniacz nawalil ewentualnie gdzie moze jeszcze tkwicz przyczyna braku glosu z gory dzieki ..
  • 5 lat później...
Opublikowano
Witam. Przeszukalem już chyba cały internet i nie znalazłem takiego tematu. Jak był to przepraszam. A więc mam problem z radiem a dokładniej z dźwiękiem poniewaz radio normalnie działa zmienia piosenki ale nie słychać dźwięku. Na początku co chwilę przerywalo (10min gralo 10min przerwy) teraz nie gra wogóle. Posprawdzalem już bezpieczniki wtyczke przy radiu. Bez efektów. Mój model to e38 z 1994r. Może któryś z was będzie w stanie mi pomoc bo już nie wiem co sprawdzać.
  • 6 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

miałem ten sam problem i po demontażu całego zestawu zmieniarek, nawigacji i wzmacniaczy odkryłem ze jest tam przepalony bezpiecznik dokładnie we wzmacniaczu. Po wymianie wszystko elegancko gra lecz czasami radio dostaje jakiejś zawiechy i nie ma dźwięku ale po chwili wraca. Nie doszedłem jeszcze do tego:/

Opublikowano

Podpinam się pod temat.

Po zdjęciu akumulatora w radio z nawigacją (chyba MK2 e38) prosi o podanie kodu oczywiście którego w dokumentach nie mam. Wiem że możliwe jest rozkodowanie po nr seryjnym radia.

I pytania czy aby dostać się do nr seryjnego radia muszę rozebrać przedni panel? jeżeli tak to może jest gdzieś jakiś instruktarz żeby za dużej szkody nie narobić.

Opublikowano
U mnie w e39 jest często tak tzn. 2-3 razy na rok, że radio przestaje grać i nie działa lewy panel od navi 16:9 i wtedy pomaga odczepenie wtyczki od wzmacniacza i podłączenie od nowa i znowu spokój na kilka miesięcy, może macie tak samo, zresztą zaraz jak wam braknie dźwieku to odczepcie sobie ta wtyczke, powinno pomóc, no chyba, że nie to wtedy wzmacniacz kaput :)