Skocz do zawartości

x5 e70 30.sd napęd, stuki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 2 miesiace temu pojawil sie taki sam dzwiek jak na filmiku ktory dodalem na YT ( link ponizej)

podnieslismy samochod do gory zeby sprawdzic co sie dzieje i nic nie znalezlismy... po opuszczeniu dzwiek stukania (bardzo glosny ) zniknal....

wmiedzyczasie wymienilem poduszkę prawego kola (tego które stukało)

Dzis, dwa miesiace pozniej dzwięk wrocil... bardzo metalicznty dzwiek klikania (stukania) slyszalny podczas przyspieszania , hamowania czy tez jazdy z ta sama predkoscia ( czasami po ostrym depnieciu dzwiek na chwile zniknie)

co to moze byc?

link do YT https://www.youtube.com/watch?v=mX0Py1AR-Io

link do filmiku sprzed 2 miesiecy https://www.youtube.com/watch?v=pQm8FgtI8-U

za 6 dni mam do przejechania 2 tys km z rodzina i troche sie teraz obawiam:/

ps. kolo nie ma zadnego luzu w zadnym kierunku...

Opublikowano
  • Autor
...może skrzynka rozdzielcza napędu...

Nawet prosze nie strasz...dzwiek ewidetnie dochodzi z prawego kola. polozylem sie dzis pod pojazd i ruszajac polosia ( wsuwając i wysuwając ja z kola i dyfra? ) slychac takie klikniecie druga tez mozna ruszac (druga strona) ale nie ma tego dzwieku... moze mi sie półos konczy? po tej operacji i zrobieniu 30 km slychac stukot , a potem nic ...cisza a lacznie przejechalem 140 km...

moze uda mi sie do PL zjechac i to ogarnac grrrr

Opublikowano

...to pewnie początek końca polosi...

Miałem kiedys bardzo podobny hałas ale o wiele glosniejszy w X-drive w E90 ale przy skrecaniu, myślałem wtedy że przeguby, a okazał się ten nieszczęsny rozdzielacz. Półos miałem jakiś czas temu w MB 4-maticu, jak się skończy zupełnie to nie będzie reagował w ogóle na gaz, wiadomo...

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor
tylko dlaczego dwa miesiace temu robil dokladnie to samo a pozniej kompletnie nic.... zrobilem w tym czasie jakies 4 tys km i cisza kompletna
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

witam

.... albo dyferencjał :

BMW X5 E70 4.8i rear differential in pieces after catastrophic failure

X5 E70 Rear Differential Failure

.... albo poloska tylna :cry2: , a jak sie zmienia tutaj :

BMW CV Shaft X5 E70 Removal & Replacement How to DIY: BMTroubleU

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
Aby to stwierdzić wystarczy wypiac wtyczkę od skrzynki i zobaczyć czy stuki są czy nie .Ew wyjąć bezpiecznik
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
może zerknij na tylną tarczę hamulcową a bardziej na jej osłonę czy przypadkiem nie ociera o tarczę , nie wygląda to na rozdzielacz ani przegub

specjalizacja napędy X-drive , posiadamy oryginalne łańcuchy do X3 X5

kodowanie , diagnostyka

531 967 978

dla klubowiczów 10% zniżki na części , piszcie na private nie zawsze mam czas odpisać na forum

Opublikowano
  • Autor

no wlasnie dzis caly dzien w trasie i kompletna cisza . zero wibracji zero szarpania nic jezdzi jak by nigdy nic...od razu po zakupie zmienilem opony na nowe . fakt ze duze ale takie jak powinny byc.. zrobilem jakies 24 tys km i nic sie nie dzialo do tej pory. mechanik lokalny ( anglik) zasugerowal ze moze jakas sruba sie zerwala w bebnie recznego w kole lub na szczekach i jak sie zle ulozy to moze strzelac. w srodku tego nie slychac w sumie teraz wogole nic nie slychac....

update:

dzis rezebralismy tarczo-bebny i nic luznego tam nie ma... jak poruszam poloska to slychac taki metaliczny dzwiek ale ledwo ledwo...na razie nic nie stuka i nie puka wiec nie wiadomo co to...

a pytanie z innej beczki... jakie powinno byc cisnienie w oponach RSC 275/40/20 przod i 315/35/20 tyl , niezaladowany pojazd... 2.2 bara w kazdym kole??? bo jesli tak to jezdzilem 2.2 przod i 2.6 tyl... a to znaczy ze moze skrzynke zajechalem:(

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Koledzy, czy może ktoś jeszcze miał podobny przypadek?

Zauważyłem u siebie takie same objawy stukania i nie wiem od czego zacząć poszukiwania, czy to może być półoś?

Dodam,że stukanie zaczęło się z dnia na dzień, wcześniej żadnych objawów nie było.

Pozdr!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Odgrzewam temat, czy ktoś może zmieniał półoś w swoim X?

Diagnoza pada na ten element, chociaż dziwna sprawa, bo stukanie ustało i juz 500 km zrobione, zaczynam mieć wątpliwości czy to cała półoś czy jakiś jej element się wysypał?

Pozdr!

Opublikowano
  • Autor
zobacz czy nie masz gdzies uszkodzonej polosi...ja za kilka dni jade ja wymienic bo rozszczepila sie w jednym miejscu i od czasu do czasu jeden z metalowych kielichow opada blokujac sie na wydechu,....(prawie go juz rozcielo) jak poruszam polosia to klikanie zanika a naprawde jest glosne.... jak wymienie to dam znac co i jak
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
No więc jestem po wymianie lewej półosi, póki co problem stukania ustał, jest OK. Stara półoś miała większe luzy i to mogło powodować hałas, poza tym wyglądała na sprawną.
Opublikowano
  • Autor
No więc jestem po wymianie lewej półosi, póki co problem stukania ustał, jest OK. Stara półoś miała większe luzy i to mogło powodować hałas, poza tym wyglądała na sprawną.

a ja miesiac czekam na termin na wymiane gwarancyjna.....:/

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
No panowie, ja właśnie też stałem się " szczęśliwym posiadaczem strzelającego przegubu " :cry2: . Czeka mnie wymiana wałka po prawej tylnej stronie.
Opublikowano
Poszukaj po numerach katalogowych używanej części, może jakąś nowszą używkę znajdziesz. Niestety ceny nowej części są zaporowe :/
Opublikowano
Nie można zregenerować? Czy gra nie warta świeczki?
Opublikowano
No już o tym myślałem. Wydzwaniałem do firm i sklepów odnośnie ewentualnej możliwości wymiany samego przegubu. I niestety. Na dzień dzisiejszy wyłączność i dostęp do wałków tylnych jako całość ma tylko BMW. Najtańsza cena , jaką udało mi się wydusić np. w Intercars to 2700. Znalazłem używkę od 3.0D, będę wstawiał w przyszłym tygodniu.